piątek, 11 grudnia 2015

Szarlotka z pigwą

Dostałam od mamy słoiki ze smażonymi pigwami i pomyślałam, że zrobię zdrowe ciasto a jak zdrowe to ze zdrowymi dodatkami typu otręby, płatki owsiane, ciemny cukier i cynamon :)
I wyszło ....pachnące cynamonem, kwaskowo-słodkie ....pyszniutkie :)
oczywiście można pigwę zastąpić innymi owocami ale ja akurat mam ich sporo :)



Składniki:
- 300g mąki krupczatki
- 100g otrąb pszennych (zmielone)
-   50g płatków owsianych błyskawicznych (zmielone)
- 250g masła
- 3 do 5 dużych łyżek śmietany 18% (zależy od konsystencji ciasta)
- 150g ciemnego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- 4 żółtka
- 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- kilka kropel olejku waniliowego

Dodatkowo:
- słoik smażonej pigwy 300g
- słoik smażonych jabłek 400g

Sposób wykonania:
wszystkie składniki na ciasto zagniatamy do połaczenia składników, można w robocie albo ręcznie,


1/2 ciasta dajemy do woreczka i do lodówki, w tym czasie resztę ciasta wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem,


rozgrzewamy piekarnik na 180 stopni i zapiekamy ciasto przez 15 minut,


szykujemy masę jabłkowo-pigwową, mieszamy razem pigwę z jabłkami,
doprawiamy cynamonem i cukrem do smaku o ile jest taka potrzeba :)
podpieczone ciasto wyciągamy, wykładamy masę owocową a na wierzch ścieramy resztę schłodzonego ciasta,
ponownie wkładamy ciasto do piekarnika na 50 minut.


Studzimy albo jemy na cieplo z lodami :)
Smacznego :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz