sobota, 7 maja 2016

Podwójny sernik z truskawkami

To mój autorski przepis :)
     pyszny podwójny sernik, jedna warstwa to twaróg a druga mascarpone z bitą śmietaną,
        na wierzchu truskawki w glazurze z galaretki o tym samym smaku :)
Idealny deser na gorące dni :)
             trochę roboty ale polecam jest przepyszny.


Składniki

Masa twarogowa:
- 1kg sera białego u mnie z wiaderka
- 1 szklanka cukru pudru - 250 ml
- 1.5 galaretki truskawkowej (można dać dwie żeby masa była bardziej sztywna)

Masa z mascarpone
- serek mascarpone 350g
- 400g śmietanki 30% lub 36%
- szklanka cukru pudru
- 3 żółtka
- opcjonalnie łyżeczka żelatyny jak ktoś woli bardziej zwartą konsystencję, zrobić wg przepisu na opakowaniu

Dodatkowo:
- 1kg truskawek
- paczka prawdziwych biszkoptów 160g
- 1 galaretka truskawkowa

Na początku przygotujmy sobie wszystko, część truskawek 2/3 kroimy na plasterki,


robimy galaretkę z 300ml wody, drugą robimy ze 100ml wody i wstawiamy do lodówki na chwilę, blaszkę wykładamy papierem, biszkopty namaczamy w rzadszej galaretce i układamy na blaszce,


ostudzoną  resztę galaretki wstawiamy do lodówki, cały czas kontrolując żeby nie ścięła się całkiem a jedynie osiągnęła gęstą konsystencję, wykorzystamy ją na końcu do glazurowania wierzchu.
Twarożek ucieramy z cukrem i dodajemy tężejącą galaretkę,


mieszamy, połowę masy wykładamy na biszkopty, na to układamy całe truskawki,


wkładamy na 15 minut do lodówki, wylewamy drugą część masy serowej i wstawiamy na pół godziny do lodówki.


W tym czasie robimy drugą masę serową, w małym rondelku gotujemy wodę, żółtka z połową cukru wrzucamy do miseczki i stawiamy na gotującej wodzie tak aby miska nie dotykała wody i ucieramy masę aż będzie biała,


w połowie możemy odstawić garnek z ognia i dokończyć ucieranie żółtek,
utartą masę odstawiamy do ostygnięcia, serek mascarpone ucieramy z ostudzoną masą jajeczną,


śmietanę ucieramy na najwyższych obrotach a pod koniec dodajemy resztę cukru pudru,


mieszamy śmietanę z masą jajeczną i wykładamy delikatnie najlepiej łyżką na warstwę twarogową,




układamy na wierzchu pokrojone truskawki




i glazurujemy prawie ściętą galaretką, najlepiej pędzelkiem.




Wstawiamy na kilka godzin do lodówki a najlepiej na całą noc.
Smacznego :)


1 komentarz: