To mój pierwszy pasztet, długo się przymierzałam i teraz mogę powiedzieć, że to wcale nie jest trudne a już nigdy nie kupię pasztetu w sklepie :)
smak jest lekko pikantny, pachnie przyprawami w całym domu :)
nie wymaga smarowania masłem bo nie jest suchy :)
Polecam spróbować :)
najlepiej smakuje z bułeczkami własnej roboty...np tymi z przedziałkiem
Składniki:
- 800g mięsa z kurczaka, najlepiej nóżki bo mają lepszy smak od piersi (waga już po ugotowaniu i obraniu)
- 250g wątróbki drobiowej
- 1pietruszka
- 1/4 średniego selera
- 2 marchewki
- 2 jajka
- 1/2 bułki
- 2 duże łyżki masła
- 2 liście laurowe
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania:
Do garnka w wodą wrzucamy mięso drobiowe, warzywa, ziele, liście laurowe i lekko solimy, gotujemy na wolnym ogniu ok 2 godzin.
Wrzucamy wątróbkę i gotujemy jeszcze pół godziny, studzimy i obieramy mięso z kości.
Mielimy wszystko dwa razy, bułkę moczymy w wywarze i nie wyciskając mielimy do masy mięsnej, dodajemy majeranek, tymianek, rozdrobniony czosnek, żółtka i masło, mieszamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę i mieszamy z masą mięsną,
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem, obsypujemy bułką tartą, masę wykładamy do blaszki, kilka razy "uderzamy" blaszką o blat żeby w pasztecie nie było "dziur".
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 175 stopni, piec godzinę.
Po upieczeniu wyjmujemy z blaszki na deskę i schładzamy w lodówce.
Smacznego :)
Poproszę o przepis na pasztet niedrobiowy :)
OdpowiedzUsuń