sobota, 25 czerwca 2016

Sernikowy tort o trzech smakach

A kto powiedział, że tort musi być biszkoptowy przekładany masą?
    Pomyślałam, że sernik idealnie sprawdzi się w tej roli i faktycznie wyszedł obłędnie ;)
Nie tylko wygląd ale i smak jest...to trzeba spróbować.
  Wszystkie smaki idealnie się uzupełniają...
    ....waniliowy smak sernika przełamany jest kwaskowatym smakiem jogurtowego musu z malin i jagód...

  


Składniki na blaty serowe - blaszka 26 cm:

- 500g sera białego u mnie z wiaderka  (1kg sera na oba)
- 100g cukru pudru (200 g cukru pudru na oba)
- 110g śmietanki 30% (220 g śmietanki 30%)
-   76g roztopionej w kąpieli wodnej białej czekolady (152g białej czekolady na oba)
- 3 jajka (6 jajek na oba)
- 1 plaska łyżka (2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej na oba)
- 1 płaska łyżka (2 płaskie łyżki mąki pszennej na oba)
- kilka kropel olejku waniliowego lub 2-3 laski wanilii do każdego blatu


Mus jagodowy:
- 450g jogurtu naturalnego
- 100g cukru pudru
- 300g jagód mrożonych lub świeżych
- 2 galaretki jagodowe

Mus malinowy:
- 450g jogurtu naturalnego
- 100g cukru pudru
- 300g malin mrożonych
- 1,5 galaretki malinowej

Dodatkowo do dekoracji:
- 280ml śmietanki 30%
- 50g cukru pudru
- laska wanilii
- 100g świeżych malin
- 100g świeżych jagód lub borówek
- galaretka malinowa

Spód do sernika:
- 230g ciastek w kolorze czarnym
-   50g masła

Sposób wykonania:

Blaty serowe pieczemy kolejno jeden po drugim chyba, że ma ktoś tak duży
piekarnik, że wejdą dwie blachy w kąpieli wodnej.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i owijamy szczelnie folią aluminiową.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wstawiamy dużą blaszkę,
na którą wlewamy wodę na wysokość ok 2-3 cm


Ciasteczka  rozdrabniamy w mikserze/blenderze, masło roztapiamy ,mieszamy i wykładamy na blaszkę do pieczenia, równomiernie ugniatamy spód i wkładamy blaszkę do lodówki.



 

Wszystkie składniki na jeden blat sernika mieszamy, można mikserem ale nie za długo aby nie napowietrzyć za bardzo masy.


Masę wylewamy na spód z ciasteczek i wstawiamy tortownicę do piekarnika, na dużą blaszkę z wodą, piekarnik ustawiamy na 120 stopni i pieczemy 90 minut po czym studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Z drugim blatem robimy tak samo ale już bez ciasteczek.
Sernikowe blaty wystudzić w lodówce.





Rozrabiamy galaretki jagodowe w 120ml wody, studzimy, jagody miksujemy, przecieramy przez sitko,


dolewamy zimną galaretkę i jogurt, mieszamy do połączenia składników, wstawiamy do lodówki, jak zaczyna tężeć wylewamy na blat sernikowy ze spodem ciasteczkowym, wstawiamy do lodówki na ok godzinę aż zastygnie. Jeśli sernik delikatnie "się skurczył" warto wyłożyć folię aluminiową jak to widać na zdjęciu poniżej.



Maliny miksujemy, przecieramy przez sitko,



galaretkę rozrabiamy w 120ml wody, studzimy, mieszamy z przetartymi malinami i jogurtem. Wstawiamy do lodówki.


Drugi blat sernikowy wykładamy na zastygnięty mus jagodowy i wylewamy na wierzch tężejący mus malinowy, wstawiamy do lodówki na całą noc.


Galaretkę malinową robimy z 350ml wody, jak zaczyna tężeć wrzucamy owoce, mieszamy delikatnie i wykładamy na wierzch tortu,




Ubijamy bitą śmietanę na sztywno, dodajemy cukier puder i wanilię, dekorujemy tort, dla ozdoby przed podaniem układamy listki mięty.
Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz