sobota, 10 września 2016

Sernik Oreo z bitą śmietaną

  Idealny sernik dla wielbicieli ciastek Oreo :)
Delikatny, słodki i rozpływający się w ustach...
        idealny będzie po mocnym schłodzeniu, najlepiej całą noc :)



Składniki na blaszkę 26 cm

Spód:
- 25 sztuk ciastek Oreo bez masy + 5 sztuk całych z masą
- 30g roztopionego masła

Masa serowa:
- 1kg sera białego u mnie Z Wielunia "Mój ulubiony "
- 5 jajek
- budyń waniliowy
- kilka kropel olejku waniliowego
- 90g cukru pudru
- 100ml mleczka kokosowego
- masa z ciastek + 7 połamanych ciastek i 2 łyżki rozkruszonych w blenderze

Wierzch:
- 500ml śmietany 30% u mnie Gostyńska
- 2 sztuki śmietanfix
- 150g cukru pudru
- 2 łyżki Oreo rozdrobnionych w blenderze
- 2 sztuki całych Oreo

Sposób wykonania:

Blaszkę 26cm wykładamy papierem do pieczenia i owijamy szczelnie folia aluminiową.
Spód - mieszamy rozdrobnione ciastka bez masy (masę zostawiamy do sera) z roztopionym masłem, konsystencja przypomina mokry piasek,


wykładamy równo spód blaszki, ugniatamy i wstawiamy do lodówki.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, na środku ustawiamy dużą blachę z wodą.

Masa serowa - wszystkie składniki pomijając ciastka mieszamy do połączenia się


 dodajemy połamane i pokruszone  ciastka i delikatnie mieszamy łyżką.


Wylewamy masę serową do tortownicy.


Wstawiamy do piekarnika do blaszki z wodą, zmniejszamy temperaturę do 120 stopni
i pieczemy 90 minut.
Po upieczeniu studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, jak ostygnie najlepiej jak wstawimy sernik na noc do lodówki.
Przed podaniem udekorujemy masą z bitej śmietany wymieszanej z cukrem i śmietanfixem i ciastkami.



Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz