środa, 9 grudnia 2015

Rogaliki razowe o smaku serowym

  Tym razem coś z ciemniejszej mąki,
                rogaliki,w których są dwie warstwy jedna serowa a druga razowa,
w środku jest pyszna szynka, która nadaje lekko słony smak rogalikom :)
nie wiem jakie będą na drugi dzień bo zjedliśmy w pierwszy :)
u mnie wyszło 9 sztuk bo mam za wąską deskę a spokojnie można rozwałkować ciasto na prostokąt dłuższy a węższy i będzie więcej rogalików :)



Składniki na 9 sztuk dość sporych rogali:

ciasto razowe:
- 300g maki razowej typ 1850
-   12g świeżych drożdży
- płaska łyżeczka cukru
-   7g soli (pełna mała łyzeczka)
- 1 duża łyżka oliwy
- 100ml letniej wody
- 150ml letniego mleka
- 1 żółtko
- szczypta chili
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich


Ciasto serowe:
- 300g mąki pszennej typ 650
-   12g świeżych drożdży
- płaska łyżeczka cukru
-    5g soli (płaska mała łyżeczka)
- 1 duża łyżka oliwy
- 100ml letniego mleka
- 100ml letniej wody
- 1 żółtko
-    20g sera żółtego (najlepiej salami z domieszką  parmezanu)

Dodatkowo:
- szynka
- 2 białka do posmarowania rogali

Sposób wykonania:
Oba ciasta robimy tak samo, mąkę wsypujemy do miski, drożdże, cukier i mleko mieszamy i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia,
po tym czasie mieszamy wszystkie składniki (w cieście serowym nie dodajemy sera dopiero po wyrośnięciu ciasta).


Ciasta odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką na 1.5 godziny.


Wyrośnięte ciasto białe wyrabiamy 2-3 minuty dodając starty ser, wałkujemy na prostokąt o wymiarach 55 x 30cm

Ciasto razowe wyrabiamy chwilkę, jak się klei to delikatnie podsypujemy mąką, wałkujemy na taki sam prostokąt,

nakładamy warstwę serową na warstwę razową, dociągamy brzegi w razie potrzeby,


układamy plastry szynki,


kroimy na trójkąty,

mi wyszło 9 ale jak rozwałkujemy ciasto szerzej to wyjdzie więcej i będą troszkę mniejsze,
rolujemy rogaliki i odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.


Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia,
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, przed włożeniem do gorącego piekarnika smarujemy rogale rozmąconym jajkiem.

Rogale pieczemy ok 20 minut.
 U mnie były dwie tury pieczenia bo nie zmieściły się na jednej blaszce :)
Studzimy na kratce albo jemy lekko ciepłe :)

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz