środa, 23 września 2015

Banoffee

  Bardzo, bardzo słodkie ciasto a w zasadzie deser bo nic nie pieczemy, przepyszne, wystarczy kawałeczek aby zaspokoić chęć na słodkie :)



Składniki:

 Spód
- 400g herbatników maślanych
- 200g masła (min 82%)

Masa
- 750ml śmietany 30%
- 4 sztuki śmietan-fix
- 150g cukru pudru (można więcej wg smaku)

dodatkowo
- 4 dojrzałe banany
- puszka masy kajmakowej
-  kilka kostek czekolady (mleczna lub gorzka jak kto woli)

Sposób wykonania:

Herbatniki kruszymy i mieszamy z roztopionym masłem, najlepiej w blenderze, masę układamy na formie 28cm, u mnie jest to szklana forma do tarty ale może być również inna np. silikonowa lub metalowa o dowolnym kształcie.
Banany obieramy i kroimy na plasterki, układamy na herbatnikowym spodzie "na zakładkę".
Masę kajmakową podgrzewamy delikatnie w kąpieli wodnej tak aby konsystencja zmieniła się na bardziej płynną i ostudzoną, wylewamy na banany.
Cukier mieszamy ze śmietan-fixem i powoli wsypujemy pod koniec ubijania śmietany,
ubitą śmietanę wykładamy na masę kajmakową i całość posypujemy startą czekoladą :)
Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz