Składniki:
Ciasto
- 560g mąki pszennej (u mnie typ 480)
- 220g cukru
- 50g świeżych drożdży
- 3/4 szklanki letniego mleka 3%
- 2 jajka+1 żółtko
- 50g roztopionego masła
- 1 mała łyżeczka olejku waniliowego
Masa serowa
- 600g serka białego (u mnie "mój ulubiony" z wielunia, nie ma żadnych zbędnych dodatków)
- 4 duże łyżki cukru pudru
- 1 żółtko
Lukier
- 6 dużych łyżek cukru pudru
- 2 duże łyżki soku z cytryny (do uzyskania konsystencji gęstej śmietany)
Drożdże rozrabiamy z cukrem i częścią mleka, wlewamy do miski z przesianą mąką i posypujemy mąką, odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie dodajemy resztę składników i wyrabiamy robotem na wolnych obrotach ok 12 minut albo ręcznie ok 16 minut tak aby ciasto nie kleiło się do rąk.
Posypujemy mąką i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 1i pół godziny.
Serek rozrabiamy z cukrem i żółtkiem.
Cukier puder wsypujemy do miski, dodajemy sok z cytryny, ucieramy na białą gładką masę, gdyby okazało się że nadal jest za rzadka możemy dodać trochę cukru.
Wyrośnięte ciasto wyrabiamy z dwie minuty, dzielimy na dwie części.
Każdą wałkujemy na prostokąt 38x50 smarujemy serkiem i składamy do środka jak na zdjęciu poniżej.
Dzielimy na 8 części i skręcamy jak kokardkę :)
przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i przykrywamy do wyrośnięcia jeszcze na 20 minut.
Smarujemy wierzch rozmąconym białkiem i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni
na 15- 20 minut, muszę nabrać brązowego koloru :)
W tym czasie szykujemy drugą porcję bułek tak samo jak pierwszą.
Tak pięknie rosną....
Po wyjęciu z piekarnika przekładamy na kratkę i jeszcze ciepłe ale nie gorące polewamy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego :)
Uwielbiam drożdżówki a Twoje wyglądają wspaniale. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńKarolino polecam, są lekkie i znikają jeszcze ciepłe :)
UsuńOd dawna mi się takie marzą tylko jakoś brakuje mi natchnienia. Ale jak tylko je złapie na pewno upiekę :)
Usuńpochwal się jak upieczesz :)
UsuńKażdy je uwielbia!
OdpowiedzUsuń