Z podanej porcji wyszło mi łącznie 15 bułeczek, część z cukrem i cynamonem a część z serkiem.
Składniki:
ciasto
- 550g mąki pszennej typ 550
- 65g cukru
- 18g świeżych drożdży
- 80g roztopionego masła
- 100ml letniego mleka
- 150ml maślanki o temperaturze pokojowej
- 3 jajka
- kilka kropel olejku waniliowego
farsz
- 250g serka białego w temperaturze pokojowej
- cukier do smaku
- 2 łyżeczki cynamonu
- 4 łyżki ciemnego cukru
- 80g miękkiego masła
dodatkowo
roztopione maslo i ciemny cukier na wierzch bułeczek
Mąkę wsypujemy do miski, z drożdży, łyżeczki cukru i kilku łyżek mleka robimy rozczyn,
wlewamy do zagłębienia w mące i odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po tym czasie mieszamy wszystkie składniki wyrabiając 10 minut, przykrywamy i odstawiamy na 40 minut w ciepłe miejsce.
Wyrośnięte ciasto wyrabiamy chwilę, odrywamy 1/3 ciasta a z reszty rozwałkowujemy prostokąt 48cmx34cm, smarujemy masłem, masło najlepiej wcześniej rozpuścić i zostawić a przez czas w jakim rośnie ciasto nabierze odpowiedniej konsystencji do smarowania,
na masło sypiemy cynamon i cukier,
rolujemy jak roladę, kroimy na 8 kawałków po ok 6cm
i układamy na blaszce w której będziemy piekli w sporej odległości od siebie.
Drugi kawałek wałkujemy na 42x34 cm, smarujemy serkiem wymieszanym z cukrem,
rolujemy i kroimy na 7 kawałków po ok 6cm.
Układamy na blaszce jak widać na poniższym zdjęciu.
Blaszka najlepiej o średnicy 32 cm lub większa bo ślimaczki bardzo się rozrastają i jak będzie za mała blaszka to te w środku się nie upieką.
Przykrywamy i odstawiamy na ok 30-40 minut, piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni, przed włożeniem bułeczki smarujemy roztopionym masłem i posypujemy cukrem,
pieczemy 25 -30 minut.
Studzimy na kratce albo jemy na ciepło :)
możemy posypać cukrem pudrem dla efektu wizualnego :)
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz