Jak co weekend w sobotę robię pizzę, tym razem na sosie pomidorowym zamiast białego :)
i powiem, że już stęskniłam się za taką wersją smakową.
Przepis na ciasto jest w linku ale proponuję zamienić połowę maki na mąkę pszenną razową pamiętając o zwiększeniu ilości mleka do 300ml ponieważ ciemna mąka pochłania więcej płynów.
Przepis jest na dwie cienkie ale duże pizzę.
Ciasto na pizzę:
http://wypiekirene.blogspot.com/2015/10/podstawowe-ciasto-na-pizze.html
Sos pomidorowy:
- 500ml przecieru pomidorowego takiego w kartoniku
- 2 ząbki czosnku
- szczypta bazylii ,pieprzu ,oregano i cukru
Zagotować i ostudzić.
Składniki na dwie pizzę:
- 100g sera brie
- pół białego sera mozzarella
- 1 papryka czerwona
- 5 suszonych pomidorów w zalewie (odsączonych)
- 4 plastry szynki parmeńskiej
- 1 cebula pokrojona bardzo cienko w piórka
- 300g tartej mozzarelli (jak kupuje w Lidlu bo jest najlepsza)
- rukola do ozdoby
Na rozwałkowane ciasto wykładamy sos pomidorowy, rozsmarowujemy, układamy pokrojone cienko pieczarki i paprykę pokrojoną w kosteczkę, posypujemy tartą mozzarellą, resztę składników wykładamy na ser, na wierzch posypujemy piórka cebuli.
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni razem z blachą, pizzę wrzucamy na rozgrzana blachę i pieczemy 8-9 minut, trzeba sprawdzać spód czy jest już upieczony. Posypać rukolą.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz