Chrupiąca skórka, pulchne w środku, pachnące kminkiem :)
a do tego proste w zrobieniu.
Składniki:
- 680g mąki pszennej typ 650
- 20g świeżych drożdży
- 250ml letniego mleka
- 250ml letniej wody
- 10g cukru
- 12g soli
- 8g masła
- łyżka ziaren kminku
Mąkę wsypujemy do miski, z drożdży, cukru i kilku łyżek mleka robimy rozczyn, wlać do mąki, posypujemy mąką i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
Masło wrzucamy do mleka wymieszanego z wodą, mieszamy aż się rozpuści, wlewamy płyny do mąki z rozczynem, dodajemy sól i kminek, wyrabiamy 10 minut najlepiej robotem bo ciasto jest dość klejące.
Po tym czasie krótko wyrabiamy, dzielimy na 4 porcje i z każdej formujemy bagietkę na długość blachy, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przykrywamy ściereczką, odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce.
Rozgrzewamy piekarnik na 240 stopni, na spód piekarnika wstawiamy pustą blaszkę i tuż przed włożeniem bułek wlewamy szybko trochę wody tak aby wytworzyć parę, wkładamy blaszkę z bułkami i pieczemy na tej temperaturze 10 minut po czym zmniejszamy do 200 stopni, powtarzamy "parowanie" czyli wlać energicznie trochę wody na dolną blaszkę i pieczemy jeszcze 10 minut.
Wyjmujemy bagietki na kratkę i studzimy.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz