poniedziałek, 12 października 2015

Podstawowe ciasto na pizzę

Składniki na ciasto:

- 500g mąki chlebowej typ 750
- 250ml letniego mleka nie gorącego
-   50g świeżych drożdży
-     1 jajko
-  50ml oleju, najlepiej rzepakowy
-  10g soli
-   5g cukru
- 1 mała łyżeczka suszonej bazylii lub ziół prowansalskich



Dla ułatwienia zamieszczam podstawowy przepis na ciasto.
Mi z reguły wychodzą dwie bardzo duże ale cienkie pizze, takie na wielkość blach z wyposażenia piekarnika ok 40cmx35cm.

Pamiętajmy o:

- mleko powinno być letnie, nie za gorące bo "zabijemy " drożdże i nie za zimne bo będziemy czekać bardzo długo na wyrośnięcie ciasta, mleko możemy zastąpić wodą - ilość się nie zmienia
- drożdże powinny być świeże bo wtedy mamy gwarancję, że ciasto wyrośnie dlatego zawsze czytamy datę przydatności
- jak nie możemy jeść jajek to nie musimy go dodawać wtedy zwiększamy o 2-3 łyżki ilość mleka lub wody
- olej najlepszy jest rzepakowy ale jak lubimy można użyć kukurydzianego lub kokosowego, ważne aby nadawał się do obróbki w wysokich temperaturach
- mąka - ja używam chlebowej typ 750 bo ciasto wychodzi chrupiące i puszyste, testowałam już różne rodzaje ale ta jest najlepsza,
 jak chcemy zdrowszą wersję pizzy to spokojnie można użyć nawet żytniej typ 2000 ale najlepiej w proporcji 50/50 z pszenną i jak ciasto podczas ugniatania będzie za sztywne dodać więcej mleka/wody,
mąka żytnia pochłania więcej wody i powoduje sztywniejsze ciasto
- cukier można zastąpić miodem
- co do ziół to najlepiej je dodać do ciasta a nie na wierzch, choć we wszystkich pizzeriach sypią je po wierzchu co powoduje, że po zjedzeniu pizzy jedyne co nam pozostaje ze smaku to pełno oregano lub bazylii "w zębach", zioła dodane do ciasta dają piękny aromat i rewelacyjny smak
- pieczemy w temperaturze 220 stopni zawsze w nagrzanym wcześniej piekarniku z reguły na środkowej półce i najlepiej jak blaszka do pieczenia będzie się rozgrzewała w środku
- czas pieczenia zależy od grubości pizzy - min 8 minut a max 15 ale trzeba uważać i sprawdzać spód żeby się nie spalił, ciasto drożdżowe piecze się bardzo szybko

I to chyba tyle uwag do ciasta na pizzę :)

Sposób wykonania

Mąką wsypujemy do miski, drożdże, cukier i część mleka mieszamy robiąc tzw rozczyn, wlewamy do mąki,



podsypujemy odrobiną mąki i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia,
Po tym czasie wrzucamy resztę składników i wyrabiamy przez 10 minut robotem na wolnych obrotach lub 15 minut ręcznie, odstawiamy pod przykryciem na 10-15 minut.

 
poniżej wyrośnięte ciasto po 15 minutach


ciasto jest już wyrośnięte i elastyczne ma dużo powietrza więc musimy je chwilę wyrobić, ok 1-2 minuty,
dzielimy na tyle porcji ile chcemy sztuk pizzy
Osobiście uwielbiam ciasto chrupiące i cienkie takie, które po wzięciu do ręki "trójkąta" pizzy nie leci z ręki jak naleśnik :)
dlatego opracowałam swoją metodę :)
 po rozwałkowaniu ciasta smaruję je kilkoma kroplami oleju, nie za dużo, przykładam papier na którym będzie się piekła pizza i odwracam, ściągam moją silikonową deskę, polecam każdemu zakup takiej bo nie zajmuje miejsca w szafce, jest łatwa w utrzymaniu czystości i rewelacyjnie sprawdza się gdy musimy zwijać, przewracać czy manewrować ciastem :) nie tylko drożdżowym





i nakładamy składniki :)

1 komentarz: