niedziela, 18 października 2015

Ciemne bułki wieloziarniste

To przepis na bułki dla tych co dbają o zdrowie i sylwetkę ale nie tylko :)
Są z mieszanki mąk z przewagą tych ciemnych i z dodatkiem ziaren.
 Skórka jest mocno chrupiąca a środek zwarty ale nie suchy.
Lubię te bułki nawet na drugi czy trzeci dzień bo smakują jak zaraz po upieczeniu :)



Składniki:

- 300g mąki pszennej razowe typ 1850
- 100g mąki żytniej typ 2000
- 100g mąki pszennej typ 750
-   20g świeżych drożdży
-   20ml letniej wody
- 100ml letniego mleka
- 100g ugotowanych wystudzonych i ugniecionych ziemniaków (nie solimy w gotowaniu)
-     5g cukru
- 1 jajko
-   12g soli
- 1 duża łyżka ziaren - słonecznika, dyni i siemienia lnianego


Do miski wsypujemy mąki, drożdże, cukier i kilka łyżek mleka mieszamy i wlewamy w zagłębienie w mące, odstawiamy na 10minut do wyrośnięcia.


Wrzucamy resztę składników i wyrabiamy robotem 10 minut, ręcznie trochę dłużej.
Ostawiamy pod przykryciem na 2 godziny do wyrośnięcia.

 
Po tym czasie wyrabiamy na stolnicy ciasto ręcznie przez chwilę i formujemy bułki, ja przed formowaniem zawsze oliwię dłonie wtedy ciasto lepiej mi się formuje.
Bułki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nacinamy i odstawiamy pod przykryciem na 30-40 minut.

 
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, przed włożeniem bułki smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy ulubionymi ziarnami, pieczemy przez 15-20 minut.
Wyciągamy na kratkę do ostygnięcia.



 
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz