Są z mieszanki mąk z przewagą tych ciemnych i z dodatkiem ziaren.
Skórka jest mocno chrupiąca a środek zwarty ale nie suchy.
Lubię te bułki nawet na drugi czy trzeci dzień bo smakują jak zaraz po upieczeniu :)
Składniki:
- 300g mąki pszennej razowe typ 1850
- 100g mąki żytniej typ 2000
- 100g mąki pszennej typ 750
- 20g świeżych drożdży
- 20ml letniej wody
- 100ml letniego mleka
- 100g ugotowanych wystudzonych i ugniecionych ziemniaków (nie solimy w gotowaniu)
- 5g cukru
- 1 jajko
- 12g soli
- 1 duża łyżka ziaren - słonecznika, dyni i siemienia lnianego
Do miski wsypujemy mąki, drożdże, cukier i kilka łyżek mleka mieszamy i wlewamy w zagłębienie w mące, odstawiamy na 10minut do wyrośnięcia.
Wrzucamy resztę składników i wyrabiamy robotem 10 minut, ręcznie trochę dłużej.
Ostawiamy pod przykryciem na 2 godziny do wyrośnięcia.
Bułki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nacinamy i odstawiamy pod przykryciem na 30-40 minut.
Wyciągamy na kratkę do ostygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz