Tym razem testuję mąkę orkiszową i przyznam się, że jestem pozytywnie zaskoczona.
Bułeczki są puszyste, chrupiące i na drugi dzień nadal świeże.
Nie mówiąc już o walorach zdrowotnych :)
Z podanej porcji wyszło mi 9 dużych bułek.
Składniki:
- 200g mąki orkiszowej razowej
- 300g mąki pszennej chlebowej typ 750
- 25g masła temp. pokojowa
- 150ml letniej wody
- 150ml letniego mleka (+2łyżki do posmarowania)
- 20g świeżych drożdży
- 10g soli
- 12g miodu
- 1/2 jajka (druga połowa do posmarowania bułek)
Sposób wykonania:
Mąki wsypujemy do miski, drożdże, miód i część mleka mieszamy i wlewamy do zagłębienia w mące, posypujemy mąką i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
Wrzucamy resztę składników i wyrabiamy, 10 minut robotem, 15 minut ręcznie, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1.5 godziny do wyrośnięcia.
Po tym czasie wyrabiamy ciasto ręcznie przez chwilę i dzielimy na 9 porcji (można na 12 jak chcemy więcej a mniejszych bułek)
Ręce smarujemy olejem i formujemy bułeczki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, robimy nacięcia,
przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30-40 minut, nagrzewamy piekarnik na 200stopni, smarujemy bułki rozmąconym jajkiem z mlekiem i posypujemy makiem i sezamem.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut.
Upieczone wyciągamy na kratkę do ostygnięcia.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz