sobota, 23 grudnia 2017

Zdrowy, białkowy sernik z sosem wiśniowym

Sernik dla tych co dbają o linię, nie znaczy to, że nie będzie dobry....
  jest pyszny...delikatnie słodki, rozpływa się w ustach...migdały są przyjemnie chrupiące a polewa owocowa orzeźwia idealnie i uzupełnia smaki...
  Do tego jest dziecinnie prosty i szybki do zrobienia, zawsze wychodzi :)




Składniki na blaszkę 24cm:

Masa serowa:
- 500 g mascarpone
- 200 ml śmietany kremówki 30%
- 4 białka
- 1/2 szklanki cukru pudru
- kilka kropel olejku waniliowego
- 1 duża mąki ziemniaczanej
- 1 duża łyżka(miarka) odżywki białkowej(opcjonalnie dla zwiększenia ilości białka)
- sok z połowy cytryny
- starta skórka z cytryny

Spód:
- 170g uprażonych na patelni płatków migdałów

Sos wiśniowy:
- 1 L kompotu z wiśni
- 1 duża łyżka mąki ziemniaczanej
- cukier do smaku

Sposób wykonania:
Na patelni prażymy delikatnie migdały,



wysypujemy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia,



wszystkie składniki na masę serową mieszamy do połączenia składników



 wylewamy na wystudzone migdały,



wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 120 stopni i pieczemy 70 minut.
Studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika.



Kompot z wiśni doprowadzamy do wrzenia, dodajemy mąkę i mieszamy delikatnie podgrzewając do momentu konsystencji kisielu.
Sernik możemy podawać z ciepłym sosem wiśniowym :)
Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz