Pierniczki są na początku miękkie ale za chwilkę robią się bardzo chrupiące, aby zmiękły muszą poleżeć najlepiej w torebce foliowej :)
Składniki na kilkadziesiąt sztuk, ile...zależy od grubości jaką zrobimy
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 duże łyżki miodu
- 1/2 szklanki cukru (w przepisie było 3/4 ale dla mnie za słodkie)
- 1 duża łyżka kakao
- 1,5 łyżeczki sody
- 1 jajko
- 1/3 szklanki mleka
- 1 duża łyżka przyprawy do piernika
Sposób wykonania:
Mleko, cukier, miód, kakao i przyprawę do piernika gotujemy i odstawiamy do ostygnięcia,
po czym dodajemy mąkę, sodę i jajko mieszamy, wkładamy do woreczka i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Wyrabiamy ponownie i wałkujemy małe porcje tak cienko jak lubimy, po pierwszej partii zobaczymy jak pierniczki rosną i na jaką grubość wałkować :) wycinamy foremkami dowolne postaci,
Układam na papierze do pieczenia, rurką do napojów robimy dziurki na nitkę, piekarnik rozgrzewamy na 170 stopni i pieczemy partiami po 6-8 minut bez termoobiegu.
Wyciągamy i zimne ozdabiamy w gustu :)
Smacznego i Wesołych Świąt :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz