niedziela, 10 lipca 2016

Jabłecznik z budyniem i śliwkami

 Ciekawa wersja jabłecznika....
 ....kruchy spód wypełniony masą budyniową, przełamany kwaskowatym smakiem jabłek...
 odrobina cynamonu i smak wędzonych śliwek rewelacyjnie uzupełnia całość.
 Wersja warta przetestowania :)



Składniki na blaszkę 26 cm

Ciasto:
- 330g mąki pszennej
- 170g masła
- 100g cukru
- 2 jajka
- 2 duże łyżki śmietanki 30%
- kilka kropel olejku waniliowego
- mąka do podsypania

Wypełnienie:
- 2 budynie o smaku toffi lub waniliowym
- 200ml śmietanki 30%
- 200ml śmietanki 12%
- 300ml mleka 3,5%
- 4 duże łyżki cukru
- 5 jabłek
- 200g wędzonych śliwek
- troszkę cynamonu

Sposób wykonania:

Wszystkie składniki na ciasto mieszamy robotem lub ręcznie, wkładamy do woreczka i odstawiamy do lodówki na pół godziny.



Obieramy jabłka kroimy w poprzek na pół, wykrawamy środki.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, ciasto dzielimy na pół, podsypujemy mąką stolnicę żeby się nie kleiło przy wałkowaniu, z jednej polowy wałkujemy spód i układamy na blaszce, z drugiej wałkujemy i wykładamy boki tortownicy tak jak widać na poniższym zdjęciu.



Układamy jabłka


 i śliwki, posypujemy cynamonem.



Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.
Robimy masę budyniową z podanym składników wg przepisu na opakowaniu, ilość płynu jest celowo mniejsza żeby masa po upieczeniu miała odpowiednią konsystencję.



Tak ugotowany budyń wylewamy na jabłka


 i wstawiamy do piekarnika na 60 minut.
Na 5 minut przed końcem pieczenia możemy posypać wierzch cukrem pudrem.


Wyciągamy i studzimy.
Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz