Tym razem zrobiłam sernik z musem jogurtowo jeżynowym.
Pyszny, delikatny, przełamany kwaskowatym smakiem jeżyn.
Idealny na gorące letnie weekendy.
Składniki na blaszkę 26 cm:
- 1kg sera - u mnie z wiaderka
- 5 jajek
- 200g śmietanki 30%
- 2 duże płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 200g cukru pudru
- kilka kropel olejku waniliowego
Spód:
- 170g ciasteczek Oreo
- 30g masła
mus jeżynowy :
- 300g jeżyn, mogą być mrożone
- 480g naturalnego jogurtu
- 2 galaretki o smaku owoców leśnych
do dekoracji:
- 1 galaretka o smaku owoców leśnych
- owoce wg uznania - u mnie porzeczka i borówki
Sposób wykonania:
Ciasteczka rozdrobnić w blenderze, masło roztopić i połączyć z ciasteczkami, blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i owinąć szczelnie folią aluminiową ponieważ sernik będziemy piekli w kąpieli wodnej, ciasteczkami wyłożyć spód blaszki równomiernie ugniatając jak na poniższym zdjęciu.
Wstawiamy do lodówki.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Wszystkie składniki na masę serową mieszamy najlepiej mikserem, nie za długo aby nie napowietrzyć za bardzo masy.
Masę serową wylewamy na ciasteczkowy spód.
W piekarniku na środkowym poziomie ustawiamy dużą blachę wypełnioną wrzątkiem na wys ok 2 cm.
do tej wody wstawiamy tortownicę z sernikiem, zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy w kąpieli wodnej 90 minut.
Po upieczeniu sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Robimy mus, dwie galaretki rozrabiamy z 250ml wrzątku i dostawiamy do ostygnięcia.
Jeżyny miksujemy i przecieramy przez sitko,
łączymy jogurt, przetarte jeżyny i zimną galaretkę.
Gotowy mus wylewamy na ostudzony sernik i wstawiamy do lodówki.
Galaretkę rozrabiamy w 400ml wody, studzimy, jak zaczyna gęstnieć wrzucamy do niej owoce
i wykładamy na wierzch musu jeżynowego.
Sernik najlepszy będzie po schłodzeniu, najlepiej całą noc.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz