Spora ilość masła ale smak jest rewelacyjny a zapach cynamonu w całym domu bezcenny :)
Rogaliki są bardzo delikatne i nie za słodkie, idealne do kawy jak i na śniadanie.
Z podanej porcji wychodzi 16 dużych rogali ale można zrobić mniejsze jak ktoś woli wtedy wyjdzie więcej.
Składniki na 16 dużych rogali:
Ciasto:
- 610g mąki pszennej typ 650
- 4 jajka
- 100g cukru
- 50ml oleju
- 200 -230 ml letniej wody (dolewać w trakcie wyrabiania żeby ciasto nie było za rzadkie)
- kilka kropel olejku waniliowego
- 50g świeżych drożdży
Dodatkowo:
- 200g miękkiego masła
- 100g ciemnego cukru
- 2-3 duże łyżki cynamonu
- 1 jajko + 1 łyżka mleka do posmarowania rogali
Sposób wykonania:
Drożdże rozrobić z kilkoma łyżkami letniej wody i cukru, rozczyn odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.
Wszystkie składniki na ciasto wymieszać z wyrośniętym rozczynem, wyrabiać ok 10 minut, posypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie wyrobić krótko i podzielić na dwie części,
rozwałkować ciasto na stolnicy na grubość jak widać na zdjęciu,
posmarować cienko miękkim masłem i złożyć "na trzy" jak widać poniżej,
znów rozwałkować i ponownie posmarować masłem, czynność wykonać 4 razy, przy ostatnim rozwałkowaniu ciasta posmarować masłem, posypać ciemnym cukrem i cynamonem,
podzielić na trójkąty
i zwijać w rogale, rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,
przykryć ściereczką i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia.
Z drugą częścią zrobić to samo.
Piekarnik rozgrzewamy do 180-190 stopni, wyrośnięte rogale smarujemy rozmąconym jajkiem z mlekiem i posypujemy ciemnym cukrem,
pieczemy ok 15 minut aż się pięknie zrumienią, wyciągamy i studzimy na kratce.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz