czwartek, 28 kwietnia 2016

Półfrancuskie rogale drożdżowe z cynamonem

   Proste, szybkie i bardzo smaczne rogale z ciasta drożdżowego półfrancuskiego.
Spora ilość masła ale smak jest rewelacyjny a zapach cynamonu w całym domu bezcenny :)
Rogaliki są bardzo delikatne i nie za słodkie, idealne do kawy jak i na śniadanie.
Z podanej porcji wychodzi 16 dużych  rogali ale można zrobić mniejsze jak ktoś woli wtedy wyjdzie więcej.




Składniki na 16 dużych rogali:

Ciasto:
- 610g mąki pszennej typ 650
- 4 jajka
- 100g cukru
- 50ml oleju
- 200 -230 ml letniej wody (dolewać w trakcie wyrabiania żeby ciasto nie było za rzadkie)
- kilka kropel olejku waniliowego
- 50g świeżych drożdży

Dodatkowo:
- 200g miękkiego masła
- 100g ciemnego cukru
- 2-3 duże łyżki cynamonu
- 1 jajko + 1 łyżka mleka do posmarowania rogali

Sposób wykonania:
Drożdże rozrobić z kilkoma łyżkami letniej wody i cukru, rozczyn odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.
Wszystkie składniki na ciasto wymieszać z wyrośniętym rozczynem, wyrabiać ok 10 minut, posypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.



Po tym czasie wyrobić krótko i podzielić na dwie części,



 rozwałkować ciasto na stolnicy na grubość jak widać na zdjęciu,


posmarować cienko miękkim masłem i złożyć "na trzy" jak widać poniżej,


znów rozwałkować i ponownie posmarować masłem, czynność wykonać 4 razy, przy ostatnim rozwałkowaniu ciasta posmarować masłem, posypać ciemnym cukrem i cynamonem,


podzielić na trójkąty


i zwijać w rogale, rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,


przykryć ściereczką i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia.


Z drugą częścią zrobić to samo.
Piekarnik rozgrzewamy do 180-190 stopni, wyrośnięte rogale smarujemy rozmąconym jajkiem z mlekiem i posypujemy ciemnym cukrem,


 pieczemy ok 15 minut aż się pięknie zrumienią, wyciągamy i studzimy na kratce.
Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz