Często zapominam drugiego śniadania do pracy i pomyślałam, że zamiast kupować "zdrowe" batony sama zrobię z takich składników jak lubię.
Batony są syte i super pasują do kefiru, jogurtu czy nawet kawy.
Składniki na 28 sztuk:
- 300g płatków owsianych
- 100g żurawiny
- 100g orzechów włoskich
- 100g rodzynek
- 50g siemienia lnianego
- 50g migdałów
- 50g pestek dyni
- 30g sezamu
- 3 białka jaj
- 2 miarki odżywki białkowej (opcjonalnie jak ktoś ma i chce podnieść wartość białkową)
- 70ml oleju ryżowego ( lub jak ktoś lubi kokosowego)
- 70ml miodu (można dć mniej lub wcale ale ja lubię słodki smak)
- 3 starte jabłka
- 3 duże łyżki otrąb pszennych
Orzechy i migdały posiekać, jabłka zetrzeć ze skórką na grubych oczkach, wymieszać wszystkie składniki aż się połączą,
blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia ,ja użyłam blaszki z wyposażenia piekarnika ale jak chcemy wyższe batony to można użyć mniejszej blaszki,
piekarnik nagrzać do 180 stopni, masę wyłożyć na papier i uformować najlepiej dłonią bo czujemy kiedy masa jest dobrze zbita.
Piec 20 minut, po upieczeniu zdjąć z blaszki, kroić na batony jak będą letnie.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz