środa, 11 listopada 2015

Rogaliki ze szpinakiem, serem blue i fetą

Już od dawna planowałam jakiś autorski przepis, a nie ściągany z innego bloga.
I po wielu rysunkach, komponowaniu składników wymyśliłam te rogaliki :)
Są pachnące szpinakiem i czosnkiem, sery dają orzeźwiający trochę ostry smak i chociaż myślałam, że serową warstwę będzie bardziej widać to smak nadrabia ten brak :)
                  pulchne i pyszne ...
..........nawet ci co nie lubią szpinaku jedzą z chęcią :)




Składniki:

- 400g mąki pszennej typ 750
- 200g maki pszennej typ 650
-   24g świeżych drożdży
-     6g cukru
-   10g soli
- 150ml letniego mleka
- 220ml letniej wody
- 1 duża łyżka oliwy


do części szpinakowej
- 2 ząbki czosnku
- 150g mrożonego szpinaku (jak lubimy mocniejszy smak to 300g)
- 1 łyżeczka masła
- 60g mąki typu 650
szczypta soli i pieprzu

Szpinak rozmrażamy, na patelnię dajemy masło, czosnek i szpinak, kilka minut dusimy, doprawiamy solą i pieprzem, odsączamy żeby nie było za dużo wody.

do części serowej
- 60g sera blue np. Turek
- 60g sera typu feta
- powyższe sery możemy zamienić na ser żółty np.cheddar

dodatkowo
- jajko i łyżka mleka do posmarowania


Mąki wsypujemy do miski, z drożdży, cukru i kilku łyżek mleka robimy rozczyn, wlewamy do mąki i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
Dodajemy resztę składników i wyrabiamy 10 minut (ręcznie trochę dłużej)
 z masy wyszło mi 996g, podzieliłam to na 3 części 2 x 350g i 1 x 296g, ta mniejsza do szpinaku,
do jednej porcji 350g kruszymy sery i wyrabiamy kilka minut ręcznie,
do mniejszej porcji dodajemy masę szpinakową i stopniowo dosypujemy mąkę bo nie wiadomo czy będzie potrzebne całe 60g, wyrabiamy najlepiej robotem bo ciasto bardzo się klei.


Każdą część dajemy do miski wysmarowanej oliwą, posypujemy delikatnie mąką i odstawiamy na 1.5 godziny pod przykryciem w ciepłe miejsce.


Po tym czasie wyrabiamy przez chwilę ciasto bez dodatków, rozwałkowujemy je na kształt 60cmx21cm


Teraz bierzemy ciasto ze szpinakiem i postępujemy tak samo, kładziemy ciasto szpinakowe na pierwszej warstwie, w razie potrzeby dociągamy ciasto do brzegów, jest ono tak elastyczne, że nie ma z tym problemu.


I teraz trzecia warstwa serowa, wałkujemy, nakładamy na szpinakową i dociągamy do brzegów.


Kroimy trójkąty jak widać na poniższym zdjęciu, formujemy rogaliki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.



Mi wyszło 11 sztuk sporych rogali, piekłam na dwa razy ale można zrobić mniejsze rogaliki wtedy wyjdzie więcej :)
Uformowane przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia, nagrzewamy piekarnik na 190 stopni,
przed włożeniem smarujemy rozmąconym jajkiem z łyżką mleka i pieczemy 16-18 minut.


Wyciągamy na kratkę i studzimy :)
Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz