sobota, 31 października 2015

Ciasto Krówka

   Połączenie ciasta kruchego z bitą śmietaną zawsze daje świetny efekt :)
     zwłaszcza na drugi dzień kiedy to ciasto zwilgotnieje od śmietany.
 U mnie wszyscy uwielbiają Krówkę więc z reguły robię z powiększonej o 1/3 porcji na większej blaszce :)
W większości przepisów jest jedynie mąka pszenna ale dodając mąki krupczatki sprawimy, że ciasto będzie miało lepszy smak i przyjemniejszą konsystencję.





Składniki:

- 370g mąki krupczatki
- 140g mąki pszennej
- 2 jajka
- 100g miodu twardego lub 4 łyżki płynnego
- 250g zimnego masła
- 125g cukru
- pół łyżeczki sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka olejku waniliowego


Do przełożenia:

-1 litr kremówki 30%
- 5 szt śmietan-fix
- pół szklanki cukru pudru (można więcej lub mniej, kwestia smaku)


Dodatkowo:

- 500g masy kajmakowej rozrzedzonej  w kąpieli wodnej
- 100g płatków migdałów (jak nie są prażone należy uprażyć na patelni)


Masło kroimy na kawałeczki, mieszamy wszystkie składniki, mikserem na szybkich obrotach ok 3 minuty, ręcznie zajmie troszkę dłużej ale starajmy się to zrobić jak najszybciej żeby masło się nie rozpuściło za bardzo, dzielimy na dwie części, wkładamy do woreczka i do lodówki na godzinkę.
Blaszkę 20cm x 30cm smarujemy masłem i posypujemy mąką, wykładamy równomiernie część ciasta, ja robię to ręcznie ponieważ ciasto jest tak plastyczne, że nie ma sensu bawić się wałkiem :)



piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, wkładamy ciasto i pieczemy 15-18 minut, do koloru jak widać na zdjęciu.
Z drugą porcją postępujemy tak samo.



Studzimy ciasto a w tym czasie ubijamy śmietanę na najwyższych obrotach a pod koniec ubijania dodajemy cukier puder wymieszany ze śmietan-fixami.
Wykładamy śmietanę na blat, przykrywamy drugim blatem, delikatnie dociskamy, wykładamy masę kajmakową i posypujemy uprażonymi migdałami.
Wkładamy do lodówki najlepiej na noc :)
Smacznego:)

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz