wtorek, 3 listopada 2015

Kukurydziane bułeczki z sezamem

Uwielbiam pieczywo pod każda postacią, bez względu z jakiej jest mąki :)
        tym razem pomyślałam, że użyję mąki kukurydzianej i ....
                         wyszły pyszne :)
                                   puszyste, miękkie i pachnące a kolor mają jesienny :)
 Z podanej porcji wychodzi aż 15 bułeczek o średniej wielkości tak w sam raz,
                              nie za duże i nie za małe.
Skórka nie jest chrupiąca ale na swój sposób smaczna :)



Składniki:

- 220g mąki kukurydzianej
- 400g mąki typ750 (może być niższy)
-   15g świeżych drożdży
- 200ml letniego mleka
- 200ml letniej wody
-  10g soli
-  60g miodu
-  50ml oleju
- 2 duże łyżki jogurtu (temperatura pokojowa)

Dodatkowo:
- białko do posmarowania
- sezam do posypania

Sposób wykonania:

Mąki wsypujemy do miski, drożdże, troszkę miodu i część mleka mieszamy na rozczyn, wlewamy do zagłębienia w mące i odstawiamy do wyrośnięcia na 10 minut.


Wsypujemy resztę składników i wyrabiamy 10 minut na wolnych obrotach.
Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1.5 godziny.




Posypujemy stolnicę mąką i formujemy bułeczki po ok 80g każda, układamy na blaszce wyłożonej papierem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30-40 minut.



Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni, bułeczki smarujemy rozmąconym białkiem (można roztopionym masłem) i posypujemy sezamem.
Pieczemy 15 minut, wyjmujemy na kratkę do ostudzenia.




Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz