zrobiłam go na urodziny Taty...
smakował wszystkim nawet tym co za słodyczami nie przepadają :)
Składniki:
Ciasto
- 120g mąki pszennej typ 450
- 90g mąki ziemniaczanej
- 145g cukru
- 6 dużych jajek
- 10g proszku do pieczenia (2 małe łyżeczki)
- starta skórka z 1 cytryny
- 1 łyżeczka olejku waniliowego
Do nasączenia biszkoptów:
- 100ml wody
- 100g cukru
- sok z 1/2 cytryny
Masa owocowa:
- 500g truskawek, mogą być mrożone
- 100g cukru
- sok z 1/2 cytryny
Masa śmietanowa:
- 1L śmietanki 30%
- 5 opakowań śmietan-fix
- 150g cukru pudru
- 3 małe opakowania borówek (ok 600g)
Do dekoracji:
- 100g malin
- 100g czerwonej porzeczki
- 100g borówek lub jagód
Sposób wykonania:
Ciasto - przepis na krok po kroku jest TUTAJ
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, powoli dosypujemy cukier i tak naprawdę to jest najważniejszy etap w wykonaniu ciasta biszkoptowego. Do masy dodajemy po jednym żółtku i dalej ubijamy ale już na wolnych obrotach tak aby połączyć składniki zachowując napowietrzoną masę. Mieszamy obie mąki z proszkiem do pieczenia i przesiewając łączymy z jajeczną masą ale już łyżką a najlepiej ręką bo to najdelikatniejszy sposób, dodajemy skórkę z cytryny i olejek waniliowy, mieszamy krótko i gładką masę wylewamy do tortownicy 28cm wyłożonej papierem do pieczenia, ja wykładam nawet boki tortownicy i to o 5cm wyżej niż blaszka bo biszkopt potrafi wyrosnąć ponad blachę :)
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na 160-170 stopni (pamiętajmy aby go wcześniej nagrzać bo wymieszana masa nie powinna czekać) i pieczemy ok 40 minut, ja zawsze sprawdzam drewnianym patyczkiem czy jest suchy, jak tak to wyciągam.
Ciasto powinno mieć złoty kolor. Po wyjęciu opuszczamy ciasto w blaszce z wysokości ok 30cm na blat czy podłogę w celu usunięcia nadmiaru powietrza. Jak biszkopt ostygnie kroimy go na 3 równe blaty.
Masa owocowa
Truskawki z cukrem dusimy z 15min tak aby się częściowo rozgotowały, jak mamy mrożone to wcześniej lepiej je rozmrozić i dopiero gotować. Masa powinna mieć konsystencję śmietany, dodajemy sok z cytryny. Studzimy.
Do nasączania
Gotujemy wodę z cukrem i dodajemy sok z cytryny, studzimy.
Masa śmietanowa
Na najwyższych obrotach ubijamy śmietanę, śmietan-fix mieszamy z cukrem i wsypujemy do śmietany pod koniec ubijania.
Odkładamy z 5 łyżek śmietany do dekoracji.
Dosypujemy borówki i delikatnie mieszamy już łyżką.
Składamy tort :)
Kładziemy pierwszy krążek biszkopta i nasączamy, wykładamy połowę masy owocowej i rozsmarowujemy na całym blacie, wykładamy ok 1/3 masy śmietanowej i kładziemy drugi blat i powtarzamy czynności: nasączamy, masa owocowa i śmietanowa a na to kładziemy trzeci blat biszkoptowy i delikatnie dociskamy. Nasączamy i dekorujemy śmietaną i owocami :)
Wkładamy do lodówki, dobrze jak mamy pojemnik do przechowywania ciast wtedy ciasto szybciej nasiąknie i nie wysycha, najlepsze jest po kilku godzinach lub na drugi dzień.
Poniżej dwie wersje dekoracji :)
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz