Lekkie, delikatne i smaczne, w sam raz na sobotnie śniadanie.
Z tej porcji wychodzą dwie większe bagietki lub 4 paluchy tak jak dzisiaj u mnie :)
Składniki:
- 300g mąki (u mnie typ 750)
- 190ml maślanki
- 50ml mleka
- 60g masła (min 82%)
- żółtko
- 5g cukru (1 mała łyżeczka)
- 5g soli (1 mała łyżeczka)
- 12g drożdży
Na wierzch:
- białko
- sezam
Sposób wykonania:
Łączymy mleko z maślanką i podgrzewamy do temperatury ciała, odlewamy trochę do miseczki dodajemy drożdże i cukier i mieszamy.
Odstawiamy w ciepłe miejsce na 5 min. Do miski wsypujemy mąkę, sól, wlewamy wyrośnięte drożdże, dolewamy resztę płynów, żółtko, masło i wyrabiamy ciasto.
W mikserze ok 10 minut a ręcznie kilka minut więcej tak aby ciasto było gładkie i nie kleiło się do rąk.
Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę .
Po tym czasie wykładamy na stolnicę podsypaną odrobiną mąki i krótko wyrabiamy,
smarujemy dłonie odrobiną oleju i formujemy paluchy lub jak ktoś woli bagietki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy i odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia.
Po czym posmarować rozmąconym białkiem i posypać sezamem.
Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni i pieczemy 20 minut.
Wyciągamy na kratkę aby wystygły.
życzę Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz