smak rewelacyjny, delikatny... nie za słodki... lekko słony za sprawa masła orzechowego...
jeden z ciekawszych serników pod względem smakowym, polecam dla smakoszy orzeszków :)
Składniki na blaszkę 26 cm
Spód:
- 400g ciastek owsianych
- 1 duża łyżka masła orzechowego
Masa serowa (składniki powinny być w temperaturze pokojowej)
- 650g sera białego, u mnie Z Wielunia "mój ulubiony "
- 350ml śmietanki 30%, u mnie Gostyńska
- szklanka cukru pudru
- 3 duże płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- kilka kropel olejku waniliowego
- 4 jajka
Mus orzechowy:
- 250g mascarpone (z lodówki)
- 250g masła orzechowego (temp pokojowa)
- pół szklanki cukru pudru
- 150ml śmietanki 30% (mocno schłodzona)
Na wierzch:
- 25g mlecznej czekolady
- 25g gorzkiej czekolady
- 40ml śmietanki 30%
- kawałeczki czekolady lub posypka czekoladowa do ozdoby
Sposób wykonania:
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i owijamy szczelnie folią aluminiową.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Ciastka rozkruszamy w blenderze i mieszamy z masłem orzechowym, konsystencja powinna przypominać mokry piasek.
Wykładamy równo na blaszkę i wstawiamy do lodówki.
Składniki na masę serową mieszamy, nie za długo żeby nie napowietrzać masy.
Masę wykładamy na ciasteczkowy spód.
Na dużą blaszkę piekarnikową nalewamy wrzącą wodę i ustawiamy na środkowy poziom w piekarniku,
do wody wstawiamy blaszkę z sernikiem,
zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy 90 minut.
Po upieczeniu studzimy sernik przy uchylonych drzwiczkach piekarnika,
wystudzony wstawiamy do lodówki aż się schłodzi.
Masło orzechowe mieszamy z serkiem mascarpone i cukrem, śmietankę ubijamy na sztywno i mieszamy delikatnie z masą z masła orzechowego.
Wykładamy na schłodzony sernik i wstawiamy do lodówki.
Śmietankę podgrzewamy, wrzucamy czekolady i mieszamy do rozpuszczenia,
jak pojawią się grudki możemy przetrzeć przez sitko,
ozdabiamy zimną polewą wg uznania, posypujemy posypką lub kawałkami czekolady lub orzeszków.
Całość chłodzimy w lodówce kilka godzin.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz