Przepis ułożyłam specjalnie na konkurs.
Delikatnie słodki serek marcarpone przełamany kwaskowatym smakiem jeżyn, całość idealnie uzupełniają ciasteczka Oreo o lekkim słonawym smaku... idealny na letnie upały.
Składniki na 6 dużych pucharków:
- 500g serka mascarpone
- 500g jeżyn (połowa może być mrożona)
- 250g ciasteczek Oreo
- 80g cukru pudru do masy serowej (jak lubimy słodsze smaki można dodać więcej)
- 1 łyżka cukru do frużeliny
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 4 jajka (osobno żółtka i białka)
- 300ml śmietany 30% OPCJONALNIE ZAMIAST BIAŁEK JAJKA
Sposób wykonania:
Ciasteczka Oreo rozdrobnić w blenderze, nałożyć do pucharków po 2 łyżki, delikatnie docisnąć i wyrównać.
Jeżyny wrzucić do garnka z łyżką cukru i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu aż się rozpadną, ok 15-20 minut,
po czym przetrzeć przez sitko żeby nie było pestek, przetarte dać do garnka i dodać mąką ziemniaczaną, doprowadzić do wrzenia cały czas mieszając, zdjąć z gazu i jeśli zrobiły się grudki przetrzeć jeszcze raz przez sitko, frużelina powinna mieć konsystencję żelu, odstawić do ostygnięcia.
Oddzielić żółtka od białek i ubić je na parze (w garnku zagotować wodę i ustawić na nim miseczkę z żółtkami) ubijać na jasną masę,
dodać cukier puder nadal ubijając,
zdjąć z garnka i wystudzić masę, do ostudzonej masy dodać serek mascarpone i delikatnie wymieszać, już nie ucierać żeby serek nie zrobił się za rzadki, w drugiej misce ubić białka na sztywno i połączyć z masą serową delikatnie mieszając, nie za długo tylko do połączenia składników.
układamy warstwy w salaterkach, pierwsza warstwa dolna jest z Oreo, druga z masy serowej ale kolejne układamy wg wyobraźni,
ja ułożyłam w różnych kolejnościach tak aby każdy pucharek był inny, w jedynym jest kolejno ciastka z jeżynami, serek, frużelina i jeżyny, w kolejnym frużelina i jeżyny, serek, ciastka i jeżyny, możliwości jest wiele :)
Pucharki wkładamy do lodówki minimum na godzinę, musi się schłodzić najlepiej kilka godzin.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz