mus z brzoskwiń pięknie pachnie a smakuje jeszcze lepiej, jest delikatny i lekko kwaskowaty przełamuje słodki smak sernika.
Składniki:
Masa serowa (składniki wyjąć z lodówki na godzinę dwie przed robieniem)
- 450g sera białego u mnie "Mój Ulubiony" z Wielunia
- 250g serka Mascarpone
- 200g cukru pudru (jak ktoś woli mniej słodki dać 150g)
- 3 jajka
- kilka kropel olejku waniliowego
- 2 duże płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
Mus brzoskwiniowy:
- puszka brzoskwiń 820g (po odsączeniu 480g)
- 50ml wody
- 2 galaretki brzoskwiniowe
- sok z połowy cytryny
spód ciasta:
- 230g herbatników maślanych
- 60g roztopionego masła
Sposób wykonania:
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni,
Herbatniki rozkruszyć w malakserze/blenderze i wymieszać z roztopionym masłem,
konsystencja mokrego piasku, blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wymieszane herbatniki wyłożyć na blaszkę i ugniatając wyrównać.
Blaszkę owijamy folią aluminiową tak aby było szczelnie najlepiej 2-3 razy.
Wstawić do lodówki.
Do miski wrzucić sery, wymieszać, dodać mąkę, olejek i cukier, wymieszać, dodawać po jednym jajku cały czas mieszając aż połączą się składniki,
gotową masę wylewamy na schłodzony spód.
Na dużą blaszkę wylewamy wrzącą wodę, stawiamy w niej sernik, woda powinna sięgać do ok 1/3 tortownicy, ja nie miałam mniejszej blaszki więc wodę wlałam na blaszkę z piekarnika.
Wstawiamy do piekarnika i zmniejszamy temperaturę do 130 stopni, pieczemy 90 minut.
Studzimy w piekarniku z otwartymi drzwiczkami ale wcześniej wyjmujemy z wody.
Robimy mus, odsączamy brzoskwinie z soku, którego powinno być 400ml, dolewamy 50ml wody i doprowadzamy do wrzenia po czym rozrabiamy obie galaretki, odstawiamy do ostygnięcia,
brzoskwinie miksujemy na mus,
jak galaretka ostygnie mieszamy z musem i dodajemy sok z cytryny,
Jak sernik ostygnie wylewamy na wierzch mus brzoskwiniowy,
wstawiamy na kilka godzin do lodówki a najlepiej na całą noc.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz