tym razem z pysznym, delikatnym musem czekoladowym...przepyszny, bardzo słodki dla miłośników czekolady idealny, ciasteczka oreo dodają ciekawego smaku a sernik pieczony w kąpieli wodnej jest wyjątkowo delikatny i wilgotny, wszystkie te warstwy tworzą pyszna całość :)
Składniki na blaszkę 26 cm
Masa serowa:
- 650g twarogu, u mnie z Wielunia "Mój ulubiony"
- 325ml śmietanki 30%
- szklanka cukru pudru
- 4 jajka
- 1 duża, płaska łyżka mąki pszennej
- 2 duże, płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- kilka kropel olejku waniliowego
Spód:
- 176g całych ciasteczek Oreo
- 36g roztopionego masła
Mus czekoladowy:
- 100g mlecznej czekolady (u mnie Wedel)
- 160g gorzkiej czekolady (u mnie Wedel)
- 4 jajka
- 65g cukru
- 130ml śmietanki 30%
- 40g masła
- 1 duża łyżka spirytusu
- 2 duże łyżki espresso (płynu)
Sposób wykonania:
Blaszkę 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i całą blaszkę owinąć folią aluminiową tak aby nie przedostała się woda, w której będzie stał sernik, najlepsza będzie folia o szerokości 45 cm.
Ciastka zmielić w blenderze
i wymieszać z roztopionym masłem,
wyłożyć je na blaszkę i ugnieść równomiernie na całej powierzchni, włożyć do lodówki na czas robienia masy serowej.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, zagotować sobie wodę w czajniku.
Ser, cukier i mąki wrzucić do miski i wymieszać na średnich obrotach, dodać kolejno jajka i smietanę, olejek waniliowy, ucierać do połączenia składników ale nie za długo żeby nie napowietrzać masy.
Masę wylać na ciasteczkowy spód,
na dużą blaszkę wlać wrzącą wodę,
ustawić blaszkę z sernikiem i wstawić do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 140 stopni,
piec 80 minut,
po tym czasie wyjąć z wody blaszkę ale zostawić sernik w piekarniku do wystygnięcia przy uchylonych drzwiczkach.
Jak sernik będzie już zimny robimy mus czekoladowy.
Czekolady wrzucamy do miseczki, którą ustawiamy na garczku z gotującą się wodą, cały czas mieszamy tak aby czekolada się rozpuściła, w połowie możemy zdjąć z kuchenki,
dodajemy masło, spirytus i kawę, mieszamy aż składniki się połączą i studzimy mieszając od czasu do czasu żeby zachować konsystencję,
ubijamy białka na sztywną masę pod koniec dodając cukier ,ubijamy jeszcze ok 3-4 minut,
ubijamy śmietanę, do masy czekoladowej dodajemy po jednym żółtku cały czas ubijając,
zmniejszamy obroty do najniższych i dodajemy połowę ubitych białek, mieszamy, dodajemy ubitą śmietanę i na koniec resztę białek,
wszystko mieszamy delikatnie łyżką i gotowy mus wykładamy na zimny sernik, wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Przed podaniem posypujemy startą czekoladą.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz