wtorek, 3 maja 2016

Klasyczny sernik

  To ulubiony sernik mojej Mamy i jak co roku piekę go na jej urodziny,
jest na spodzie z herbatników zrobiony jedynie z sera i jajek, delikatny ale nie taki lekki jak inne moje serniki, jest bardziej "zwarty" i serowy ale równie smaczny jak pozostałe.


Składniki:
- 1kg twarogu, może być kilkakrotnie mielony lub z wiaderka ale musi być sztywny a nie wodnisty
- 2 szklanki cukru, najlepiej zmielić go w młynku do kawy (szklanka 250ml)
- 1 mała łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 budyń waniliowy
- kilka kropel olejku waniliowego
- 8 dużych jajek
- 100g masła
- 2 duże łyżki kaszy manny
- paczka herbatników, ilość zależy od wielkości blachy jakiej użyjemy


Sposób wykonania:
Blaszkę u mnie 35cm x 25cm wyłożyć papierem do pieczenia i na to herbatniki.


Cukier utrzeć z masłem na jasną masę, dodawać żółtka po jednym i ucierać do puszystej masy, ten etap jest bardzo ważny bo dobre napowietrzenie masy to połowa sukcesu,


dodawać łyżkami ser biały i nadal ucierać ale już na wolniejszych obrotach, dodać wymieszany budyń z proszkiem do pieczenia i kaszą, z białek ubić sztywną pianę


i połączyć obie masy ale już delikatnie najlepiej ręką.



Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, masę serową wylać na herbatniki, wyrównać


i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 60-70 minut, po czym wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki aby wyrównać temperaturę.



Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz