niedziela, 17 stycznia 2016

Paluszki drożdżowe z jabłkami

Kolejny słodki wypiek z ciasta drożdżowego, tym razem w formie paluchów świetny pomysł na imprezy ale i na deser albo do porannej kawy :)
U mnie są z jabłkami ale można użyć sera lub innych owoców.




Składniki na 20 sztuk:

- 280g mąki
- 190ml letniego mleka
- 50g roztopionego masła
- 25g świeżych drożdży
- 75g cukru
- 1.5 jajka (pół jajka do posmarowania paluszków)
- kilka kropel olejku waniliowego

do Nadziewania słoik 1000ml smażonych jabłek
cukier puder do posypania

Sposób wykonania:

Drożdże, łyżkę cukru i kilka łyżek letniego mleka wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięty rozczyn i resztę składników wyrobić na gładkie ciasto ok 8 minut, posypać mąką, przykryć  i odstawić do wyrośnięcia na godzinę w ciepłym miejscu.


Po tym czasie wyrobić krótko ciasto, podzielić na dwie części, rozwałkować ciasto podsypując mąką żeby się nie przykleiło do stolnicy, ciasto po rozwałkowaniu powinno być cienkie,


posmarować jabłkami i złożyć na kopertę, tzw na trzy,


Kroić na paski szerokości ok 1.5-2 cm, skręcać





i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,


przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny.
Po tym czasie posmarować rozmąconym jajkiem z łyżką mleka


 i wstawić do nagrzanego piekarnika
na 180 stopni, piec 15-17 minut, sprawdzać bo kolejne porcje pieką się szybciej, u mnie musiałam zmniejszyć przy ostatniej temperaturę do 170 stopni.
Z drugą częścią ciasta postąpić tak samo.
Po wyjęciu z piekarnika studzić na kratce, jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz