Kolejny szybki chleb tym razem z kminkiem i ziołami prowansalskimi z różnych mąk.
Jest pulchny w środku i ma bardzo chrupiącą skórkę.
Polecam bo jest szybki a smaczny.
Składniki na dwa chlebki:
- 500g mąki typ 650
- 100g mąki razowej typ 1850
- 100g mąki żytniej typ 2000
- 50g świeżych drożdży
- 2 płaskie łyżki soli
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1 duża łyżka ziół prowansalskich
- 50g otrąb pszennych
- 750ml letniej wody
- 3-4 duże łyżki ziaren kminku (ilość zależy od gustu)
Sposób wykonania:
Z drożdży, cukru i kilku łyżek wody zrobić rozczyn, odstawić na 10 minut, jak wyrośnie połączyć wszystkie składniki, można mikserem lub łyżką bo ciasto jest bardzo luźne, odstawiamy na max 20 minut do wyrośnięcia, nagrzewamy piekarnik na 230 stopni, ciasto przekładamy do foremek i odstawiamy na max 20 minut ale trzeba pilnować żeby nie rosło za bardzo bo jak wyrośnie za mocno to potem opadnie w środku i będzie sama skórka :(
u mnie czas rośnięcia to czas nagrzania się piekarnika czyli jakieś 15 minut
Wstawiamy na godzinę do nagrzanego piekarnika i pilnujemy żeby skórka się nie przypalała,
w połowie wypieku można chlebki przykryć folią aluminiową i zdjąć ją na 5-10 minut przed końcem pieczenia, piec 50-60 minut, wyjąć i po kilku minutach wyrzucić z foremek na kratkę.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz