Składniki na 24 sztuki:
- 570g mąki pszennej typ 550
- 380ml letniego mleka 3%
- 100g roztopionego masła
- 50g świeżych drożdży
- 150g cukru
- 3 jajka + 1 do posmarowania
- kilka kropel olejku waniliowego
Do nadziewania 1 L smażonych jabłek
Sposób wykonania:
Z drożdży, kilku łyżek letniego mleka i łyżki cukru zrobić rozczyn,odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.
Wymieszać resztę składników + rozczyn, wyrobić ok 10 min to jednolitej konsystencji, przykryć i
odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
Po tym czasie wyrobić krótko na stolnicy podsypując delikatnie mąką, ciasto podzielić na dwie części żeby łatwiej było zrobić bułki, wałkujemy jeden kawałek na duży prostokąt na grubość ok 3 mm
nakładamy połowę masy jabłkowej,
rolujemy jak roladę
i kroimy na kawałki o szerokości 5 cm,
na środku naciskamy na całej długości bułki najlepiej drewnianą łyżką
przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut
z drugą porcją postępujemy tak samo
piekarnik nagrzewamy na 180 stopni
przed włożeniem do piekarnika bułki smarujemy rozmąconym jajkiem
pieczemy 15-17 minut
wyciągamy i studzimy na kratce.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz