sobota, 9 stycznia 2016

Cytrynowe ciasto z mąki kukurydzianej

 To ciasto idealne dla nas kobiet będących wiecznie na diecie :)
           takie pyszne ciasto a zdrowe i nie tuczy :)
lekkie, wilgotne i kwaskowate co pozwala zjeść kilka kawałków i się nie zamulić...
Jeśli ktoś woli wersję typowo bezglutenową można zastąpić mąkę razową i pszenną zmielonymi migdałami w tej samej proporcji.


Składniki na blaszkę 24-26 cm - SKŁADNIKI O TEMPERATURZE POKOJOWEJ

- 100g mąki kukurydzianej
- 70g mąki razowej typ 1850
- 30g mąki pszennej typ 550
- 30g zmielonych migdałów
- 3 jajka
- 2 małe łyżeczki proszku do pieczenia
- 180g masła
- kilka kropel olejku waniliowego
- sok i starta skórka z dwóch cytryn
- 150g drobnego cukru

Lukier:
- pół szklanki  cukru pudru
- sok i miąższ z dwóch mandarynek
dolewać sok do cukru do uzyskania konsystencji rzadkiej śmietany, krótko utrzeć

Sposób wykonania:

Wszystko utrzeć mikserem do połączenia się składników i wyłożyć na blaszkę z papierem do pieczenia,


wstawić do nagrzanego piekarnika na 170 stopni i piec 30-40 minut aż do suchego patyczka.
Wyciągnąć i jeszcze ciepłe polać lukrem.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz