z podanej porcji wychodzi 10 sztuk średnich bułeczek,
oczywiście można użyć różnych owoców takich jak truskawki czy brzoskwinie,
ja wykorzystałam smażone jabłka z tego sezonu :)
Składniki na 10sztuk:
- 280g mąki pszennej typ 550
- 180ml letniego mleka
- 25g świeżych drożdży
- 25g roztopionego masła
- 80g cukru
- 1 jajko + 1/2 jajka (druga połowa do smarowania przed pieczeniem)
- kilka kropel olejku waniliowego
- 10 łyżek smażonych jabłek z cynamonem najlepiej własnej roboty ale mogą być kupne
Kruszonka:
- 100g mąki
- 60g masła
- 50g cukru pudru
- kilka kropel olejku waniliowego
Wszystkie składniki zagnieść i wstawić do lodówki.
Lukier:
- sok z pół cytryny
- pół szklanki cukru pudru
Sposób wykonania:
Z drożdży, łyżki cukru i kilku łyżek letniego mleka zrobić rozczyn (wymieszać) i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.
Mąkę, resztę składników i rozczyn wyrobić ok 8 minut ręcznie lub robotem, przykryć i odstawić na 1.5 godziny do wyrośnięcia.
Po tym czasie krótko wyrobić ciasto i podzielić na 10 części ok 65 g, uformować kulki
i rozwałkować, na każdą nałożyć łyżkę jabłek
i złożyć jak kopertę.
Posmarować rozmąconą połową jajka i posypać pokruszoną kruszonką.
Przykryć i odstawić na 40 minut.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni, piec 16-18 minut,
jeszcze ciepłe polać lukrem, studzić na kratce.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz