środa, 6 stycznia 2016

Drożdżówki Koperty z jabłkami i kruszonką

Uwielbiam ciasto drożdżowe a na słodko mogłabym jeść codziennie :)
z podanej porcji wychodzi 10 sztuk średnich bułeczek,
  oczywiście można użyć różnych owoców takich jak truskawki czy brzoskwinie,
 ja wykorzystałam smażone jabłka z tego sezonu :)


Składniki na 10sztuk:
- 280g mąki pszennej typ 550
- 180ml letniego mleka
- 25g świeżych drożdży
- 25g roztopionego masła
- 80g cukru
- 1 jajko + 1/2 jajka (druga połowa do smarowania przed pieczeniem)
- kilka kropel olejku waniliowego

- 10 łyżek smażonych jabłek z cynamonem najlepiej własnej roboty ale mogą być kupne

Kruszonka:
- 100g mąki
- 60g masła
- 50g cukru pudru
- kilka kropel olejku waniliowego
Wszystkie składniki zagnieść i wstawić do lodówki.

Lukier:
- sok z pół cytryny
- pół szklanki cukru pudru

Sposób wykonania:

Z drożdży, łyżki cukru i kilku łyżek letniego mleka zrobić rozczyn (wymieszać) i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.
Mąkę, resztę składników i rozczyn wyrobić ok 8 minut ręcznie lub robotem, przykryć i odstawić na 1.5 godziny do wyrośnięcia.


Po tym czasie krótko wyrobić ciasto i podzielić na 10 części ok 65 g, uformować kulki


i rozwałkować, na każdą nałożyć łyżkę jabłek


 i złożyć jak kopertę.



 Posmarować rozmąconą połową jajka i posypać pokruszoną kruszonką.
Przykryć i odstawić na 40 minut.



Piekarnik nagrzać do 180 stopni, piec 16-18 minut,

 

jeszcze ciepłe polać lukrem, studzić na kratce.
Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz