niedziela, 11 października 2015

Pizza z sosem serowym i suszonymi pomidorami

Przepis na ciasto mam zawsze taki sam i zawsze wychodzi przepyszne :)
bez względu czy zrobimy cienkie czy trochę grubsze zawsze będzie chrupiące a nie jak w niektórych pizzeriach jak naleśnik :)
 nawet spora ilość składników na wierzchu nie spowoduje, że ciasto sflaczeje i wszystko spadnie na talerz,
Polecam,
               zawsze wychodzi, a z podanej porcji będą dwie duże cienkie pizze takie na blachę z piekarnika 40cmx35cm





Składniki na ciasto:

- 500g mąki chlebowej typ 750
- 250ml letniego mleka
-   50g świeżych drożdży
- 1 jajko
- 50ml oleju, najlepiej rzepakowy
- 10g soli
-   5g cukru
- 1 mała łyżeczka suszonej bazylii lub ziół prowansalskich

Sos serowy:

- 2 opakowania śmietanki 30% (400g)
- 1 serek topiony naturalny (100g)
- 2 ząbki czosnku
- szczypta pieprzu czarnego i ziołowego
- gorgonzola ale tylko dla tych co lubią ten smak bo jest bardzo ostry i ma mocny zapach (ja daję 2-3 plasterki)

Dodatkowo:

- 4-5 suszonych pomidorów w zalewie (odsączone)
- 200g tartego sera mozzarella (u mnie ten z lidla)
- 1 mała cebula

Śmietankę wlewamy na patelnię i gotujemy na wolnym ogniu dodając serek topiony, czosnek, pieprz i ewentualnie gorgonzolę do smaku, ja nie dodaję soli ale jak ktoś lubi bardziej słone to można dodać, gotujemy 10-15 minut aż konsystencja będzie przypominała gęstą śmietanę, studzimy.



Mąką wsypujemy do miski, drożdże, cukier i część mleka mieszamy i wlewamy do mąki, podsypujemy odrobiną mąki i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia,
Po tym czasie wrzucamy resztę składników i wyrabiamy przez 10 minut robotem lub 15 minut ręcznie, odstawiamy po przykryciem na 10-15 minut.




Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy i dzielimy na dwie części, wałkujemy pierwszy kawałek na prostokąt ok 40cmx35cm
 (wychodzi cienkie ciasto typu włoskiej pizzy)



 smarujemy odrobiną oleju, przykładamy papier do pieczenia i odwracamy "deskę" ja mam taką silikonową więc bardzo prosto to zrobić, smarujemy spód ciasta olejem bo wtedy ciasto jest jeszcze bardziej chrupiące, pamiętajmy że jest to zaledwie kilka kropel,



Na wierzch ciasta nakładamy sos serowy, posypujemy mozzarellą i układamy pomidory a na wierzch piórka cebuli.



Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni z blaszką w środku , jak się nagrzeje wkładamy najlepiej w dwie osoby pizzę na papierze na blaszkę i pieczemy 8-10 minut.
Samemu jest trudniej ale też można, wyciągamy gorącą blaszkę i zsuwamy na nią pizzę na papierze.
 Pizze sprawdzamy po 8 minutach najlepiej podnosząc drewniana szpatułką i jeśli jest przyrumienione ciasto to znaczy, że trzeba już jeść :)
Drogą pizzę robimy tak samo.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz