wtorek, 20 października 2015

Bułki wrocławskie takie z przedziałkiem

Przyszedł czas na klasyczne bułki a że jestem z dolnego śląska to będą bułeczki wrocławskie,
takie z przedziałkiem, które wszyscy znamy z dobrych osiedlowych piekarni :)
tyle, że teraz w sklepie już nie ma tych prawdziwych...pachnących drożdżami...
      chrupiących z wierzchu i naturalnie miękkich w środku :)
dlatego możemy zrobić sobie sami w domu a są proste i gdyby nie wyrastanie, szybkie.



Składniki:

- 500g maki chlebowej typ 750
- 200ml letniego mleka
-   50-100ml letniej wody
-  15g świeżych drożdży
-  10g soli (2 płaskie łyżeczki)
-    9g cukru (2 płaskie łyżeczki)
- 1 jajko
-   20g miękkiego masła



Sposób wykonania:

Mąkę wsypujemy do miski, drożdże, cukier i część mleka mieszamy i wlewamy do zagłębienia w mące. Odstawiamy na 10 minut.



Wrzucamy wszystkie składniki i wyrabiamy 10 minut robotem, ci którzy wyrabiają ciasto ręcznie powinni wydłużyć czas ok 2-3 minuty.



Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia  na godzinę .



Po tym czasie wyrabiamy ciasto ręcznie i dzielimy na 10-12 części po ok 85g każda porcja, formujemy bułki i obtaczamy w mące,
układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia posypanym mąką,



przykrywamy ściereczką i dostawiamy na 30 minut, w bulkach robimy nacięcie,
 najlepiej drugą stroną noża lub drewnianym patyczkiem



  i odstawiamy pod przykryciem jeszcze na 10 minut, w tym czasie rozgrzewamy piekarnik na 200 stopni.


 Pieczemy 15 minut, wyciągamy i studzimy na kratce.


 
 
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz