Jest lekkie, zdrowe i wilgotne. Nie ma w nim cukru ani glutenu.
Na drugi dzień jadłam na śniadanie z odrobiną miodu.
Polecam do przetestowania bo jest szybkie do zrobienia a zaspokoi chęć na słodycze.
Składniki na formę22cm:
-1 1/2 szklanki mąki ryżowej i gryczanej (u mnie w proporcji pół na pół)
-szczypta soli
-mała łyżeczka cynamonu
-szczypta imbiru
-dwie łyżeczki proszku do pieczenia
-125ml oleju
-3 duże, bardzo dojrzałe banany
-3 jajka
-kilka kropel olejku waniliowego
-jeden banan do ozdoby
Sposób wykonania:
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.
Składniki suche mieszamy, banany rozgniatamy widelcem,
mieszamy olej, jajka i banany do połączenia składników,
wymieszaną masę mokrą mieszamy z wymieszanymi wcześniej składnikami suchymi.
Mieszamy łyżką do połączenia składników, wykładamy do nasmarowanej masłem i posypanej bułką tartą foremki, układamy na wierzch pokrojonego banana, pieczemy 40 minut.
Wyciągamy i studzimy.
Smacznego 😋
Nie dość, że zdrowe to jeszcze takie pyszne!
OdpowiedzUsuńSuper przepis. Na pewno wypróbuję jak dojdzie mój nowy piec.
OdpowiedzUsuń