Sezon na maliny w pełni więc pora aby coś z nich wyczarować ;)
Tym razem będzie to tarta z budyniem, wersja bez glutenu i bez laktozy.
Zdrowa, pyszna i szybka do zrobienia, polecam bo smakuje i pachnie nieziemsko ;)
Składniki na formę 22cm:
Ciasto:
- 200g mąki ryżowej
- 100g masła klarowanego
- 50g cukru pudru
- 1 żółtko
- 3 duże łyżki śmietanki 30% bez laktozy
- kilka kropel olejku waniliowego
Masa budyniowa:
- 200ml śmietanki 30% bez laktozy
- 150ml mleka u mnie kozie bez laktozy
- 2 małe żółtka lub jedno duże
- 1 budyń waniliowy
- 1 duża łyżka masła klarowanego
300g malin
Sposób wykonania:
Składniki na ciasto zagniatamy na jednolite ciasto, wsadzamy do woreczka i odkładamy na godzinę do lodówki.
Mleko mieszamy ze śmietanką, przyrządzamy budyń wg przepisu (u nas jest 350ml płynu a nie 500ml)
Odstawiamy budyń do całkowitego ostygnięcia a w tym czasie zajmujemy się ciastem.
Piekarnik rozgrzewamy do 180stopni.
Wyjęte z lodówki ciasto szybko wałkujemy, układamy w formie wyrównując brzegi, nakłuwamy spód widelcem,
wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut, po tym czasie wyjmujemy i studzimy.
Teraz masa budyniowa ;) do ostudzonego budyniu dodajemy masło i żółtka, mieszamy ok 10 minut
gotową masę wylewamy na zimny spód.
Posypujemy malinami lekko je dociskając. Wstawiamy do nagrzanego na 180stopni piekarnika i pieczemy 40 minut.
Smacznego ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz