Tym razem upiekłam sernik na wzór znanego ciasta Zebra....
Wygląda i smakuje rewelacyjnie.
Sernik wraz z musem rozpływa się w ustach a smaki malinowo-jagodowy przeplatają się wzajemnie dając rozkosz podniebieniu....wszystko podkreśla wyrazisty smak sosu jagodowego....
Składniki na blaszkę 26 cm
Masa serowa:
- 1kg sera białego (u mnie z wiaderka)
- 4 jajka
- szklanka cukru pudru
- 2 duże łyżki mąki ziemniaczanej
- 50ml jagód ze słoika lub mrożonych
- 50ml malin ze słoika lub mrożonych
Spód:
- 210g ciastek owsianych
- 2 duże łyżki oleju kokosowego (może być roztopione masło)
Mus jagodowy :
- 250ml śmietanki 30%
- galaretka jagodowa
- 100ml soku z jagód
Sos jagodowy:
- 2 duże łyżki jagód ze słoika lub mrożonych
Sposób wykonania:
Ciastka rozdrabniamy w blenderze, dodajemy olej kokosowy w płynnej konsystencji, mieszamy, wykładamy całość na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i szczelnie owiniętą folią aluminiową, wstawiamy do lodówki.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, na środkowy poziom dajemy blachę wypełnioną do połowy wodą.
Jagody i maliny przecieramy przez sitko,
ser, jajka, cukier mieszamy, dodajemy mąkę, mieszamy,
dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy jagody a do drugiej maliny, mieszamy.
Wylewamy na spód z ciastek w sposób pokazany na poniższych zdjęciach, kolejno ser jagodowy, ser malinowy itd
Wkładamy do piekarnika na blaszkę z wodą, zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy 90 minut, po tym czasie wyciągamy sernik z wody i studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika.
Wystudzony wstawiamy do lodówki na 2 godziny.
Sok z jagód doprowadzamy do wrzenia, wsypujemy galaretkę, mieszamy, odstawiamy do ostygnięcia,
śmietankę ubijamy na sztywno, mieszając dolewamy zimną ale płynną galaretkę, gotowym musem ozdabiamy wierzch sernika wg uznania.
Jagody o odrobiną soku gotujemy aby lekko zagęścić i odstawiamy do ostygnięcia, polewamy sosem przed podaniem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz