Tym razem szybki i smaczny sernik z malinami polany sosem malinowym...
Pięknie pachnie i rewelacyjnie smakuje...
serek ricotta i mascarpone powoduje, że sernik rozpływa się w ustach
a odżywka białkowa podnosi wartość odżywczą i spulchnia całość....
Składniki na blaszkę 24cm, możemy użyć 20cm a sernik będzie wyższy
- 250g ricotty
- 250g mascarpone
- 2 jajka
- cukier puder do smaku
- 3 miarki odżywki białkowej
- kilka kropel olejku waniliowego
- 100g malin, może być więcej jak ktoś lubi
Na spód:
- 1500g płatków migdałów
- 100g ciastek owsianych
- 20g roztopionego masła
Sos malinowy:
- słoik malin z sokiem
- mała łyżeczka mąki ziemniaczanej
Całość gotujemy chwilę, dodajemy małą łyżeczkę mąki ziemniaczanej, gotujemy kilka minut, przecieramy przez sitko.
Sposób wykonania:
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, ciastka rozdrabniamy i mieszamy z roztopionym masłem, wykładamy na blaszkę, płatki migdałów prażymy delikatnie i wysypujemy na ciastka, wstawiamy do lodówki.
Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni.
Wszystkie składniki, bez malin mieszamy, wylewamy na spód z migdałów, maliny układamy na serze i wkładamy ciasto do piekarnika.
Pieczemy 50 minut w temperaturze 150 stopni, studzimy sernik przy otwartych drzwiczkach piekarnika.
Podajemy z sosem malinowym.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz