pulchne i miękkie a dzięki wiśniom soczyste....polecam bo są łatwe do zrobienia :)
Składniki na 22 sztuki:
- 500g mąki pszennej u mnie typ 650
- 2 jajka
- 50g świeżych drożdży
- 200g cukru
- 50g roztopionego masła
- 200ml letniego mleka (jak ciasto jest za gęste można dodać więcej)
Nadzienie :
- 450g białego serka
- 3 duże łyżki cukru (lub do smaku)
- kilka łyżek wiśni ze słoika
- 1 żółtko
- 1 jajko do posmarowania bułek + łyżka mleka
- trochę cukru pudru do posypania
Drożdże rozrabiamy w letnim mleku, robimy tzw rozczyn,
czekamy ok 10 minut aż wyrośnie i mieszamy wszystkie składniki na ciasto.
Wyrabiamy kilka minut, posypujemy mąką,
przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę żeby wyrosło.
Wyrabiamy ciasto ponownie, dzielimy na dwie porcje, z każdej robimy po 11 kulek,
wałkujemy je albo rozklepujemy dłonią, nakładamy łyżeczkę serka wymieszanego z cukrem i żółtkiem
i nakładamy łyżeczkę wiśni.
zwijamy bułeczki jak na poniższym zdjęciu,
układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, bułki przed włożeniem do piekarnika smarujemy jajkiem rozmąconym z mlekiem, pieczemy ok 15 minut, wyjmujemy i studzimy na kratce, posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz