Pięknie się prezentują a smakują jeszcze lepiej, kwaskowaty smak sosu równoważy słodycz bezy.
Szybki ale bardzo efektowny deser.
Składniki na bezy
- 4 białka (150 ml)
- 300ml cukru (powinno być drugie tyle co białek w mililitrach)
- szczypta soli
Do przełożenia:
- 500ml śmietanki 30%
- 100g cukru pudru
Sos truskawkowy:
- 300g truskawek
- 2 duże łyżki cukru
do dekoracji:
- kilka truskawek
Bezy - na 14 sztuk: ubijamy białka (150ml) na sztywno, dodajemy sól i cukier (300ml) i ubijamy jeszcze ok 5 minut,
Na dużej blaszce układamy papier do pieczenia, rysujemy koła o średnicy ok 8cm i wykładamy łyżką masę bezową, raczej płaskie żeby ładnie wyglądały po złożeniu.
Wkładamy do piekarnika i ustawiamy termoobieg na 110 stopni, po godzinie zmniejszamy na 100 stopni i trzymamy jeszcze godzinę. Po upieczeniu wyciągamy najlepiej na kratkę.
Sos truskawkowy:
miksujemy truskawki w blenderze, przecieramy przez sitko, dodajemy cukier (2 łyżki), mieszamy i odstawiamy.
śmietankę ubijamy na najwyższych obrotach, pod koniec dodajemy cukier puder,
Składamy torciki, na dolne bezy wyciskamy bitą śmietanę (najlepiej szpryca czyli tzw rękawem cukierniczym ale można też łyżką)
układamy kilka plasterków truskawek,
kładziemy drugi krążek bezowy, na wierzch wyciskamy porcję bitej śmietany i układamy kilka plasterków truskawek,
wstawiamy i przechowujemy w lodówce, sosem polewamy tuż przed podaniem żeby bezy nie rozmokły.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz