środa, 20 lipca 2016

Drożdżówki z serem i jagodami


Lato więc sezon na jagody a jak jagody to idealne połączenie będzie z serem w cieście drożdżowym.
    Pyszne drożdżowe bułeczki z serem i jagodami idealne na śniadanie jak i do popołudniowej kawki.
Polecam, łatwe i pyszne zachwycą wszystkich gości.




Składniki na 28 sztuk

ciasto:
- 600g maki
- 50g świeżych drożdży
- 130g masła
- 2 jajka i 1 białko (żółtko + łyżka mleka do posmarowania bułek)
- 380ml mleka
- olejek waniliowy

nadzienie:
- 650g sera białego u mnie "Mój ulubiony" z Wielunia
- 1 litr jagód
- 2 żółtka
- 5 łyżek cukru pudru
 - kilka kropel olejku waniliowego

lukier:
- 300g cukru
- sok z 1 cytryny
- kilka łyżek ciepłej wody

Sposób wykonania:

Drożdże rozrabiamy z kilkoma łyżkami ciepłego mleka i łyżką cukru (robimy tak zwany rozczyn)
posypujemy mąką i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.


Po tym czasie mieszamy wszystkie składniki na ciasto i wyrabiamy przez ok 10 minut, posypujemy mąką


i przykrywamy ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
Ser mieszamy z żółtkami i cukrem.


Wyrośnięte ciasto wyrabiamy krótko na stolnicy i porcjujemy na ok 50g kawałki,
 robimy kulki

po czym wałkujemy na "placki" i nakładamy ser i jagody


składamy boki na kopertę jak na poniższym zdjęciu i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,


przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia,
w tym czasie robimy kolejne porcje.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, przed włożeniem do piekarnika bułki smarujemy rozmąconym żółtkiem z mlekiem żeby miały ładny połysk po upieczeniu.


Pieczemy ok 15 minut, wyciągamy i studzimy na kratce.



Robimy lukier: do cukru pudru wlewamy sok z cytryny i 1-2 łyżki wody, ucieramy chwilkę, jak jest za gęsty dodajemy kolejną łyżkę wody.
Konsystencja powinna przypominać gęstą śmietanę.
Upieczone bułki polewamy lukrem jak są jeszcze ciepłe.
Smacznego :)

 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz