Lato więc sezon na jagody a jak jagody to idealne połączenie będzie z serem w cieście drożdżowym.
Pyszne drożdżowe bułeczki z serem i jagodami idealne na śniadanie jak i do popołudniowej kawki.
Polecam, łatwe i pyszne zachwycą wszystkich gości.
Składniki na 28 sztuk
ciasto:
- 600g maki
- 50g świeżych drożdży
- 130g masła
- 2 jajka i 1 białko (żółtko + łyżka mleka do posmarowania bułek)
- 380ml mleka
- olejek waniliowy
nadzienie:
- 650g sera białego u mnie "Mój ulubiony" z Wielunia
- 1 litr jagód
- 2 żółtka
- 5 łyżek cukru pudru
- kilka kropel olejku waniliowego
lukier:
- 300g cukru
- sok z 1 cytryny
- kilka łyżek ciepłej wody
Sposób wykonania:
Drożdże rozrabiamy z kilkoma łyżkami ciepłego mleka i łyżką cukru (robimy tak zwany rozczyn)
posypujemy mąką i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie mieszamy wszystkie składniki na ciasto i wyrabiamy przez ok 10 minut, posypujemy mąką
i przykrywamy ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
Ser mieszamy z żółtkami i cukrem.
Wyrośnięte ciasto wyrabiamy krótko na stolnicy i porcjujemy na ok 50g kawałki,
robimy kulki
po czym wałkujemy na "placki" i nakładamy ser i jagody
składamy boki na kopertę jak na poniższym zdjęciu i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,
przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia,
w tym czasie robimy kolejne porcje.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, przed włożeniem do piekarnika bułki smarujemy rozmąconym żółtkiem z mlekiem żeby miały ładny połysk po upieczeniu.
Pieczemy ok 15 minut, wyciągamy i studzimy na kratce.
Robimy lukier: do cukru pudru wlewamy sok z cytryny i 1-2 łyżki wody, ucieramy chwilkę, jak jest za gęsty dodajemy kolejną łyżkę wody.
Konsystencja powinna przypominać gęstą śmietanę.
Upieczone bułki polewamy lukrem jak są jeszcze ciepłe.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz