Czekoladowe ciasto jest wilgotne i słodkie ale pianka pomarańczowa idealnie przełamuje ta słodycz a waniliowy smak sernika łączy oba smaki w idealną całość.
Składniki na blaszkę 26 cm
Masa serowa - składniki mają mieć temperaturę pokojowa:
- 500g sera z wiaderka
- 3 białka
- 110 g gęstej śmietany 18%
- 120g cukru pudru
- 1 duża płaska łyżka mąki pszennej
- kilka kropel olejku waniliowego
Ciasto czekoladowe - składniki mają mieć temperaturę pokojową :
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej u mnie typ 550
- 3/4 szklanki cukru
- 2 duże łyżki kakao
- 3/4 szklanki oleju
- kilka kropel olejku waniliowego
- 1 jajko
- 125ml maślanki
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
Mus pomarańczowy:
- 2 galaretki o smaku pomarańczowym
- 500 ml śmietanki 30%
- pół szklanki cukru pudru
Do ozdoby:
- 1 duża pomarańcza
- 1 galaretka o smaku pomarańczowym
Sposób wykonania:
Sernik
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i owinąć szczelnie folią aluminiową,
na dużą blaszkę w piekarniku wylać ok 1l wrzątku,
wymieszać wszystkie składniki na sernik przez ok minutę tak aby nie napowietrzać masy a jedynie połączyć dobrze składniki, masę wylać do foremki
i wstawić do piekarnika na blaszkę z wrzątkiem, obniżyć temperaturę do 120 stopni i piec 80 minut, studzić przy uchylonych drzwiczkach nie wyciągając sernika na zewnątrz, wystudzony wstawić do lodówki.
Ciasto:
Do jednej miski wrzucamy składniki suche, mieszamy a do drugiej mokre i mieszamy żeby się połączyły, piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia a boki blaszki smarujemy masłem lub margaryną, mieszamy wszystkie składniki tylko na tyle żeby połączyć składniki, nie za długo i najlepiej widelcem lub łyżką oby ręcznie i delikatnie, masę wylewamy na blaszkę, wyrównujemy górę i wstawiamy do piekarnika, pieczemy ok 30 minut do tzw suchego patyczka, upieczone wyciągamy najlepiej na kratkę żeby ostygło.
Mus pomarańczowy:
Rozrabiamy obie galaretki w 300 ml wrzątku, studzimy najlepiej w lodówce, jak galaretka zaczyna tężeć ubijamy śmietanę, dodajemy cukier
i na koniec wlewamy tężejącą galaretkę.
Na paterze kładziemy ciasto, wylewamy część musu pomarańczowego, układamy sernik i na wierzch dajemy resztę musu pomarańczowego.
Dekoracja:
Galaretkę rozrabiamy w 450 ml wody, studzimy w lodówce, pomarańczę obieramy tak aby nie było białych skórek, układamy cząstki na wierzchu i zalewamy tężejącą galaretką.
Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz