piątek, 17 czerwca 2016

Sernik biało - czerwony

Cała Polska szaleje i kibicuje, ja również postanowiłam jakoś się przyłączyć i dopingować naszych Piłkarzy :)
      Upiekłam pyszny sernik w barwach naszej reprezentacji.
Wygląda niesamowicie i tak tez smakuje...
słodkie wilgotne ciasto połączone z waniliowym sernikiem... masą z serka Philadelphia,
serek ma słonawy posmak co wydaje się dziwnym dodatkiem do ciasta ale ta słoność idealnie podbija  smak reszty ciasta :)



             WSZYSTKIE SKŁADNIKI POWINNY BYC W TEMPERATURZE POKOJOWEJ    

Składniki na blaszkę 26cm

Ciasto:
- 300g mąki pszennej typ 550
- 6 jajek
- 270g cukru
- 220g margaryny Kasia
- 1 duża łyżka śmietany 18%
 - kilka kropel olejku waniliowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- prawie cały barwnik spożywczy (ja kupiłam i polecam na aukcji http://allegro.pl/barwnik-spozywczy-do-ciast-kremow-czerwony-wilton-i6153879217.html )

Sernik:
- 650g twarogu, u mnie z Wielunia "Mój ulubiony"
- 325ml śmietanki 36%
- szklanka cukru pudru
- 4 jajka
- 1 duża, płaska łyżka mąki pszennej
- 2 duże, płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- kilka kropel olejku waniliowego

Masa do przełożenia:
- 250g serka Philadelphia
- 200g masła
- kilka kropel olejku waniliowego
- szklanka cukru pudru

Sposób wykonania:
Piekarnik nagrzać do 170 stopni.
Margarynę ucieramy do białej masy, dodajemy na przemian cukier i żółtko, dodajemy śmietanę z olejkiem waniliowym, nadal ucieramy,


dodajemy połowę barwnika,
dodajemy powoli przesianą mąkę i ucieramy na wolnych obrotach do połączenia składników,


 
białka ubijemy na sztywną pianę, dodajemy resztę barwnika
 
 
 i mieszamy już łyżką z wyrobioną masą.
Blaszkę smarujemy margaryna i posypujemy bułka tartą, masę wykładamy do blaszki, wyrównujemy, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 40-50 minut, do "suchego patyczka"
Wyjmujemy i studzimy na kratce.


Sernik:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni,
do miski wrzucamy wszystkie składniki i krótko wymieszamy na średnich obrotach, tylko do połączenia składników żeby nie napowietrzać masy bo nie ma wyrosnąć, musi być płaski :)


Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i szczelnie owijemy folią aluminiową bo sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej.


Na dużą blaszkę nalewamy wrzątek albo nagrzewamy piekarnik już z wodą na blaszce, masę serową wykładamy do ofoliowanej blaszki, wyrównujemy górę i wkładamy do piekarnika na blaszkę z wodą, obniżamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy 50 minut tam aby wierzch był ścięty, studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika po czy chłodny wkładamy do lodówki.


Ostudzone ciasto okrawamy i wyrównujemy z boków i wierzchu,


z resztek ciasta robimy okruchy do dekoracji, ja zrobiłam to w zwykłym mikserze kilkoma pulsacyjnymi obrotami



robimy masę do przełożenia, masło ucieramy na białą masę


i stopniowo dodajemy cukier,
ucieramy i dodajemy serek Philadelphia i jeszcze chwile ucieramy.


I składamy ciasto, kładziemy na paterze czerwone ciasto, smarujemy masą


na to kładziemy sernik, po schłodzeniu powinien być na tyle twardy, że da się bez problemu zsunąć


całość smarujemy serkiem


i obsypujemy okruchami, wstawiamy do lodówki na kilka godzin.


Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz