sernik wyszedł przepyszny, lekki, nie za słodki a co mnie najbardziej zaskoczyło nie opadł.
Kocham serniki i toffi a połączenie obu składników to niebo w gębie :)
polecam, łatwy, szybki i pyszny...
Składniki na blaszkę 26cm:
Ciasto na spód:
- 250g maki pszennej typ 480
- 130g masła
- 100g cukru pudru (ja miksuję cukier puder w młynku do kawy)
- 1 żółtko
- kilka kropel olejku waniliowego
- szczypta soli
Masa serowa:
- 1 kg sera białego (u mnie z wiaderka Zott)
- 100g miękkiego masła
- 250g kajmaku z puszki
- 5 jajek
- 1 budyń waniliowy
- kilka kropel olejku waniliowego
- skórka z 1 cytryny (sparzyć i zetrzeć na tarce na drobnych oczkach)
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- opcjonalnie kilka łyżek cukru pudru
- szczypta soli
Polewa kajmakowa:
- reszta kajmaku z puszki
- 50ml śmietanki 30%
- 50g płatków migdałowych lub posiekanych migdałów
Sposób wykonania:
Składniki na ciasto zagniatamy szybko i wkładamy do lodówki w woreczku na pół godziny.
Po tym czasie wykładamy na blaszce i rozgniatamy równomiernie, można palcami lub jak ktoś woli rozwałkować.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i pieczemy spód ok 15 minut.
Odstawiamy do ostygnięcia.
Masa serowa:
masło ucieramy dodając stopniowo kajmak, jak składniki się połączą dodajemy po jednym żółtku, zmniejszamy obroty i dodajemy proszek do pieczenia wymieszany z budyniem, mieszamy,
białka ubijamy a pod koniec dodajemy szczyptę soli,
ubite białka mieszamy delikatnie z masą serową, dodajemy olejek waniliowy i skórkę z cytryny, próbujemy masę jeżeli jest za mało słodka można dodać trochę cukru pudru, u mnie opinie były podzielone ;)
Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni, masę serową wykładamy na wystudzony upieczony kruchy spód i pieczemy ok 70-80 minut.
Studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika.
Resztę kajmaku podgrzewamy ze śmietanką, wrzucamy migdały, zagotowujemy i odstawiamy do ostudzenia.
Wylewamy na wystudzony sernik i Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz