wtorek, 22 marca 2016

Maślane Bułki z kminkiem i siemieniem lnianym

Pyszne maślane bułeczki pachnące kminkiem i czarnuszką, z podanej porcji wychodzi aż 13 sztuk średniej wielkości. Bułki mają miękką skórkę dlatego też idealnie nadają się do np.hamburgerów czy faszerowanych dużą ilością składników kanapek :)






Składniki na 13 sztuk:

- 430g mąki pszennej (u mnie typ 750)
- 26g świeżych drożdży
- 2 duże łyżki masła
- 10g soli
- 10g cukru
- 2 duże łyżki ziaren kminku
- 3 duże łyżki siemienia lnianego
- 250ml letniego mleka
 - 1 jajko

dodatkowo:
- łyżka czarnuszki do posypania
- 1 jajko do posmarowania bułek

Sposób wykonania:
Drożdże mieszamy z kilkoma łyżkami letniej wody i cukrem, odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
Mieszamy wyrośnięty rozczyn z resztą składników i wyrabiamy ok 10 minut.
Przykrywamy i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.
Po tym czasie krótko wyrabiamy ciasto i dzielimy na 13 kawałków, formujemy bułki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nacinamy na górze, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30-40minut.




Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, bułki przed pieczeniem smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy czarnuszką,


pieczemy 12-15 minut, wyjmujemy i studzimy na kratce.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz