Składniki na 13 sztuk:
- 430g mąki pszennej (u mnie typ 750)
- 26g świeżych drożdży
- 2 duże łyżki masła
- 10g soli
- 10g cukru
- 2 duże łyżki ziaren kminku
- 3 duże łyżki siemienia lnianego
- 250ml letniego mleka
- 1 jajko
dodatkowo:
- łyżka czarnuszki do posypania
- 1 jajko do posmarowania bułek
Sposób wykonania:
Drożdże mieszamy z kilkoma łyżkami letniej wody i cukrem, odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
Mieszamy wyrośnięty rozczyn z resztą składników i wyrabiamy ok 10 minut.
Przykrywamy i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.
Po tym czasie krótko wyrabiamy ciasto i dzielimy na 13 kawałków, formujemy bułki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nacinamy na górze, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30-40minut.
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, bułki przed pieczeniem smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy czarnuszką,
pieczemy 12-15 minut, wyjmujemy i studzimy na kratce.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz