Uwielbiam ciasto drożdżowe, wszystko jedno czy na słodko czy na słono :)
kiedyś robiłam takie ślimaczki i domownicy zażyczyli sobie powtórki :)
Więc nie było wyjścia i zamiast pizzy w ten weekend na słodko :)
ale za to pachnąco cynamonem i wanilią ....
U mnie porcja 51 sztuk ale jak ktoś chce mniej to proszę podzielić proporcjonalnie składniki.
Składniki:
Ciasto:
- 600g mąki typ 650
- 300ml letniego mleka 2%
- 45g świeżych drożdży
- 160g cukru
- 80g roztopionego masła min 82%
- 4 żółtka
- kilka kropel olejku waniliowego
Jabłka:
- 2kg jabłek
- sok z połowy cytryny
- 2,5 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka masła
- kilka łyżek ciemnego cukru
- szczypta gałki muszkatołowej (opcjonalnie)
- łyżka maki ziemniaczanej
dodatkowo jedno jajko i kilka łyżek ciemnego cukru do posypania
Sposób wykonania:
Mąkę wsypujemy do miski, z drożdży, łyżki cukru i kilku łyżek mleka zrobić rozczyn i wlewamy do maki, odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia, dodajemy resztę składników i wyrabiamy przez ok 8 minut, aż nie będzie się kleiło do rąk.
Przykrywamy i odstawiamy na godzinę.
W tym czasie robimy nadzienie, jabłka obieramy i kroimy na kosteczkę, na patelnię wrzucamy masło, cukier, pokrojone jabłka, cynamon i ewentualnie gałkę,
dusimy aż jabłka zmiękną, na koniec dodajemy sok z cytryny a jak trochę ostygną mąkę i mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy i dzielimy na 3 równe części,
po kolei z każdą robimy tak samo - wałkujemy na prostokąt ok 50 x 35cm,
nakładamy masę jabłkową pozostawiając z jednej dłuższej strony ok 2cm puste,
zwijamy roladę tak aby sklejenie było na spodzie, odczekujemy ok 10 minut
i kroimy na 2.5cm plasterki, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,
przykrywamy i dostawiamy na 30 minut, nagrzewamy piekarnik na 180 stopni, przed włożeniem do piekarnika smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy ciemnym cukrem,
pieczemy ok 15-18 minut, wyciągamy i studzimy na kratce.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz