sobota, 5 grudnia 2015

ślimaczki z jabłkami

Uwielbiam ciasto drożdżowe, wszystko jedno czy na słodko czy na słono :)
         kiedyś robiłam takie ślimaczki i domownicy zażyczyli sobie powtórki :)
Więc nie było wyjścia i zamiast pizzy w ten weekend na słodko :)
              ale za to pachnąco cynamonem i wanilią ....
U mnie porcja 51 sztuk ale jak ktoś chce mniej to proszę podzielić proporcjonalnie składniki.



Składniki:

Ciasto:
- 600g mąki typ 650
- 300ml letniego mleka 2%
-  45g świeżych drożdży
- 160g cukru
-   80g roztopionego masła min 82%
- 4 żółtka
- kilka kropel olejku waniliowego

Jabłka:
- 2kg jabłek
- sok z połowy cytryny
- 2,5 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka masła
- kilka łyżek ciemnego cukru
- szczypta gałki muszkatołowej (opcjonalnie)
- łyżka maki ziemniaczanej

dodatkowo  jedno jajko i kilka łyżek ciemnego cukru do posypania

Sposób wykonania:

Mąkę wsypujemy do miski, z drożdży, łyżki cukru i kilku łyżek mleka zrobić rozczyn i wlewamy do maki, odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia, dodajemy resztę składników i wyrabiamy przez ok 8 minut, aż nie będzie się kleiło do rąk.


 Przykrywamy i odstawiamy na godzinę.


W tym czasie robimy nadzienie, jabłka obieramy i kroimy na kosteczkę, na patelnię wrzucamy masło, cukier, pokrojone jabłka, cynamon i ewentualnie gałkę,


dusimy aż jabłka zmiękną, na koniec dodajemy sok z cytryny a jak trochę ostygną mąkę i mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.


Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy i dzielimy na 3 równe części,


po kolei z każdą robimy tak samo - wałkujemy na prostokąt ok 50 x 35cm,


nakładamy masę jabłkową pozostawiając z jednej dłuższej strony ok 2cm puste,


zwijamy roladę tak aby sklejenie było na spodzie, odczekujemy ok 10 minut


 i kroimy na 2.5cm plasterki, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,


przykrywamy i dostawiamy na 30 minut, nagrzewamy piekarnik na 180 stopni, przed włożeniem do piekarnika smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy ciemnym cukrem,


pieczemy ok 15-18  minut, wyciągamy i studzimy na kratce.
Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz