czwartek, 31 grudnia 2015

Serowe ciasteczka z Ricottą

   Dziś Sylwester więc coś idealnego na imprezy :)
nie trzeba kroić a każdy może sobie sam nałożyć kosteczkę na talerzyk.
         Dodatek alkoholu w polewie przełamuje słodkość całości.
Polecam na imprezy ale także na niedzielny deser :)


Składniki na 16 sztuk KONIECZNIE TEMPERATURA POKOJOWA

masa serowa:
- 350g twarogu
- 250g ricotty
- szklanka cukru pudru
- 3 duże łyżki kakao
- 200g masła
- kilka kropel olejku waniliowego

Polewa:
- 100g czekolady mlecznej
- 100g czekolady gorzkiej
- pół szklanki cukru
- 3 duże łyżki kawy rozpuszczalnej
- 50ml spirytusu
- pół szklanki wody

45 sztuk herbatników maślanych

Masło ucieramy z cukrem na białą masę,


ser ucieramy z kakao i dodajemy utarte masło i olejek waniliowy.


Na herbatnik nakładamy masę serową i przykładamy drugim herbatnikiem, wyrównujemy żeby masa nie wychodziła bokami


 i układamy najlepiej na desce lub blaszce, którą będzie można przenosić,
jak złożymy wszystkie ciastka wkładamy do lodówki na pół godziny,
wyciągamy ciastka z lodówki i nakładamy drugą warstwę masy i ponownie przykładamy trzecim herbatnikiem.



Wkładamy do lodówki a w tym czasie robimy polewę, do miski, którą ustawiamy na garnku z gotującą wodą łamiemy czekoladę, wlewamy wodę, dodajemy kawę i cukier i mieszając doprowadzamy do połączenia składników, konsystencja powinna być gęstej śmietany,
odstawiamy do ostygnięcia. Jak ostygnie wlewamy spirytus i mieszamy.
Wyciągamy ciastka z lodówki i nożem wyrównujemy boki żeby ładnie wyglądały,
Lekko ciepłą polewą polewamy ciastka, poniżej mój patent na tą czynność :)




 
Najlepiej ustawić ciastka na jakiejś kratce i tak wstawić do lodówki na kilka godzin.
Smacznego :)



 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz