nie trzeba kroić a każdy może sobie sam nałożyć kosteczkę na talerzyk.
Dodatek alkoholu w polewie przełamuje słodkość całości.
Polecam na imprezy ale także na niedzielny deser :)
Składniki na 16 sztuk KONIECZNIE TEMPERATURA POKOJOWA
masa serowa:
- 350g twarogu
- 250g ricotty
- szklanka cukru pudru
- 3 duże łyżki kakao
- 200g masła
- kilka kropel olejku waniliowego
Polewa:
- 100g czekolady mlecznej
- 100g czekolady gorzkiej
- pół szklanki cukru
- 3 duże łyżki kawy rozpuszczalnej
- 50ml spirytusu
- pół szklanki wody
45 sztuk herbatników maślanych
Masło ucieramy z cukrem na białą masę,
ser ucieramy z kakao i dodajemy utarte masło i olejek waniliowy.
Na herbatnik nakładamy masę serową i przykładamy drugim herbatnikiem, wyrównujemy żeby masa nie wychodziła bokami
i układamy najlepiej na desce lub blaszce, którą będzie można przenosić,
jak złożymy wszystkie ciastka wkładamy do lodówki na pół godziny,
wyciągamy ciastka z lodówki i nakładamy drugą warstwę masy i ponownie przykładamy trzecim herbatnikiem.
Wkładamy do lodówki a w tym czasie robimy polewę, do miski, którą ustawiamy na garnku z gotującą wodą łamiemy czekoladę, wlewamy wodę, dodajemy kawę i cukier i mieszając doprowadzamy do połączenia składników, konsystencja powinna być gęstej śmietany,
odstawiamy do ostygnięcia. Jak ostygnie wlewamy spirytus i mieszamy.
Wyciągamy ciastka z lodówki i nożem wyrównujemy boki żeby ładnie wyglądały,
Lekko ciepłą polewą polewamy ciastka, poniżej mój patent na tą czynność :)
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz